Γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ε.Ε

Να προβούν σε δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ολοένα και αυξανόμενη ανεργία των νέων στην Ευρώπη, αποφάσισαν Παρίσι και Βερολίνο, βλέποντας τον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης να είναι πλέον ορατός.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για το οποίο μίλησαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας των δύο χωρών.

Η πρωτοβουλία, που ακόμα

βρίσκεται σε αρχική φάση, προβλέπει:

Την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις
Την κατάρτιση των νέων και
Τη γεωγραφική κινητικότητα.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στην ανεργία των νέων με ποσοστό 59,1%, ενω ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 55,9%, η Ιταλία με 38,4% και η Πορτογαλία με 38,3%. Προς το παρόν, όμως, το σχέδιο απευθύνεται πρώτα στην Ισπανία, μετά στην Πορτογαλία και θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται μεθαύριο, Πέμπτη, το Παρίσι, όπου ο Φρασνουά Ολάντ έχει ξεκινήσει ήδη σειρά από σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το πρωί συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με πρωθυπουργό Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Την Πέμπτη, οι κ.κ. Ολάντ και Μέρκελ θα παραλάβουν και τα αποτελέσματα της γαλλογερμανικής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Την ίδια μέρα θα βρίσκεται στο Παρίσι και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσχοβισί.

Ολάντ: Να δράσουμε επειγόντως

«Έχουμε συμφωνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ σε ένα σχέδιο για την αύξηση της απασχόλησης των νέων από φέτος» είπε σήμερα ο Ολάντ από το βήμα συνεδρίου για την ανεργία των νέων και πρόσθεσε:

“Πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Έξι εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη είναι άνεργοι. Κοιτάζοντας τους αριθμούς, βλέπουμε ότι σχεδόν δεκατέσσερα εκατομμύρια είναι άνεργοι, δεν σπουδάζουν και δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης”.

Με τον τρόπο του, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά, λέγοντας:

“Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση. Η ΕΚΤ πρέπει επίσης να αυξήσει τη ρευστότητα. Είναι ανεξάρτητη, οπότε θα αποφύγω να της δώσω συμβουλές. Δεν είναι άλλωστε θέμα επιτοκίων. Είναι ήδη πολύ χαμηλά. Είναι θέμα πρόσβασης των επιχειρήσεων στην πίστωση”.

Σόιμπλε: Να δράσουμε γρήγορα

Την ανάγκη να αναληφθεί άμεσα δράση τόνισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.

“Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, διότι αν αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία θα χάσουμε τη μάχη για την πραγματική Ένωση της Ευρώπης” είπε, προκαλώντας έκπληξη αφού μέχρι τώρα ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε ενδιαφέρονταν μονο με την δημοσιονομική σταθερότητα.

Έμφαση δόθηκε και στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, πολλές εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια ή όταν τους παρέχονται πιστώσεις, τα επιτόκια είναι υπερβολικά.

Η πολιτική στροφή του Βερολίνου από την πολιτική σκληρής λιτότητας, πάντως, συνδέεται από πολλούς με τις εκλογές που θα γίνουν σε 3 μήνες στη Γερμανία, καθώς η Μέρκελ φέρεται διατεθειμένη να μην αφήσει στους Σοσιαλδημοκράτες το μονοπώλιο της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση μιλά για προεκλογικά πυροτεχνήματα και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η μονόπλευρη πολιτική της διόγκωσε τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Για την ανεργία στο Ευρωκοινοβούλιο

Στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την επόμενη πενταετία προβλέπονται κονδύλια 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ωστόσο ο προϋπολογισμός δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα.

Μιλώντας, πάντως, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ξεκαθάρισε πως το θέμα της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων θα είναι το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ενώ για την ανάγκη να υπάρξουν κοινοτικοί πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης προκειμένου να ενισχυθεί και η ανάκαμψη, μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος είπε:

«Λένε πλέον όλοι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, την Ισπανία κι άλλες χώρες: “Θα σας βοηθήσουμε!” Ο Γερμανός υπουργός βοηθάει κι η γερμανική κυβέρνηση βεβαίως βοηθάει! 5.000 άνθρωποι πρέπει να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης. 5.000 άνθρωποι από σχεδόν 3.000.000 ανέργους κάτω των 35. Είναι καλό. Δεν το κριτικάρω. Επιτέλους, κάνουν κάτι. Αλλά, δεν πρέπει να εξαρτάται από κάποιες μεμονωμένες κυβερνήσεις που λένε ανακαλύπτοντας ξαφνικά τη χριστιανική καρδιά τους: ‘Πρέπει να βοηθήσουμε τους κακομοίρηδες στο Νότο’. Πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα