Γαλλία: Στο σφυρί οι ιερές μάσκες των Ινδιάνων Χόπι

Το «πράσινο φως» δόθηκε σήμερα από το δικαστήριο του Παρισιού, προκειμένου να γίνει η δημοπρασία 70 αρχαίων μασκών που θεωρούνται ιερές από την φυλή των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι, παρά τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα που έχουν γίνει ώστε να σταματήσει η πώλησή τους, μεταξύ των οποίων αυτό του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γαλλία.
Η φυλή των Χόπι στη βορειοανατολική Αριζόνα και υποστηρικτές της, μεταξύ των οποίων και ο ηθοποιός

Ρόμπερτ Ρέντφορντ, είχαν καλέσει τον οίκο δημοπρασιών να αναστείλει την πώληση των μασκών λόγω της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους σημασίας.
Ωστόσο το δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε σήμερα προσφυγή της φυλής και της «Survival International», που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της φυλής, με το επιχείρημα ότι μπορεί να επέμβει μόνον για την προστασία ανθρωπίνων λειψάνων ή ζωντανών όντων.
Σε επιστολή του ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, χαρακτήριζε την δημοπρασία των μασκών αυτών ως «ιεροσυλία» και αξίωνε την επιστροφή τους στα μέλη της φυλής.
Συγκεκριμένα σε επιστολή του ανέφερε: «Η δημοπρασία των μασκών αυτών θα είναι κατά την άποψή μου μια ιεροσυλία, μια εγκληματική χειρονομία, η οποία έχει έναν σοβαρό ηθικό αντίκτυπο».
Την ίδια ώρα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Παρίσι, Τσαρλς Ρίβκιν, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και ζήτησε χθες το βράδυ από τον οίκο δημοπρασιών να αναβάλει την δημοπρασία.
Συγκεκριμένα: «Καλώ τον οίκο δημοπρασιών να εξετάσει την σημασία που έχουν αυτά τα ιερά αντικείμενα για το έθνος των Χόπι».
Η δημοπρασία των μασκών θα ξεκινούσε σήμερα, όπως προγραμματιζόταν, στην αίθουσα δημοπρασιών «Ντρουό» στο Παρίσι από τον οίκο Neret-Minet Tessier & Sarrou.

Keywords
Τυχαία Θέματα