Φοβούνται «κόκκινη» νύχτα στην Ουκρανία – Στους 75 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 75 ανθρώπινες ψυχές (αστυνομικοί & διαδηλωτές) ανέρχεται ο νεώτερος συνολικός απολογισμός από την Τρίτη, όταν και άρχισαν οι συγκρούσεις στο Κίεβο ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι εξεγερμένοι κρατούν 67 αστυνομικούς για ομήρους.

Και ενώ ο απολογισμός των θυμάτων μεγαλώνει και οι δρόμοι του Κιέβου βάφονται κόκκινοι από το αίμα, οι φόβοι ότι η αποψινή νύχτα θα είναι νύχτα «σφαγής» στην Ουκρανία είναι πιο έντονοι παρά ποτέ.

Παράλληλα, οι γιατροί που εργάζονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ισχυρίζονται ότι πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν

από την πλευρά των διαδηλωτών μόνο την Πέμπτη! Ο αριθμός των νεκρών από το πιο βίαιο κύμα συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών και των αστυνομικών που έχει ξεσπάσει ποτέ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τους 100, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, αλλά και από αξιωματούχους της πόλης και της αντιπολίτευσης.

Αυστηρές κυρώσεις και ολονύχτιες διαβουλεύσεις

Στο μεταξύ, η ΕΕ επέβαλε ήδη κυρώσεις στο Κίεβο αν και οι διαπραγματεύσεις με τον προέδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σκέφτεται εκλογές μέσα στο 2014 συνεχίζονται.

Επιπρόσθετα, ολονύχτιες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας προκειμένου να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη που θα τερματίσει τις αιματηρές συγκρούσεις. Οι υπουργοί συναντώνται εναλλάξ με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κομίζοντας κείμενο συμβιβαστικής πρότασης.

Ωστόσο οι απεσταλμένοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς πολύ δύσκολες», με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, να δηλώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» που θα αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και εργαζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» είπε ο Φαμπιούς σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει μαζί με τους άλλους δύο ομολόγους του για να συναντήσουν και πάλι τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από συνομιλίες δύο ωρών και πλέον με την αντιπολίτευση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάρακ Ομπάμα – Άνγκελα Μέρκελ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα συζήτησαν τηλεφωνικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στη χώρα καθώς και τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς για ενδεχόμενη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του έτους.

Ο Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά τις προσεχείς ημέρες τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να μπει ένα τέλος στη βία και να δοθεί πολιτική λύση που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Δηλώσεις ξένων ηγετών

Μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αποστέλλει στο Κίεβο ειδικό μεσολαβητή της επιλογής του για να μεσολαβήσει μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ρώσος πρώην βουλευτής με το κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας του Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι οι φήμες περί πυροβολισμών από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας στην Ουκρανία «είναι 100% ψεύτικες». Μίλησε επίσης για πραξικόπημαεν εξελίξει, το οποίο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει με τη βία, αλλιώς θα πρέπει να παραιτηθεί και το πραξικόπημα να νικήσει.

Ακόμη, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε το απόγευμα να προχωρήσει στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο. Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, το Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό – οι τρεις τους, Λοράν Φαμπιούς, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση. «Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες

Μήνυμα προς τον Γιανουκόβιτς έστειλε και η Μέρκελ λέγοντας: «Το να προσπαθεί κανείς να κερδίσει χρόνο κρύβει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να αναζωπυρώσει αναπάντεχα τις συγκρούσεις». Μάλιστα σε τηλεφωνική συνομιλία της με τον Ουκρανό πρόεδρο, η καγκελάριος της Γερμανίας του πρότεινε να δεχθεί μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνομιλίες ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τον ίδιο.

Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της όξυνσης της βίας στο Κίεβο. Εντός της ημέρας θα επιδιώξει να έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών και με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ασκήσει βέτο σε επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στέλνοντας μήνυμα στην ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα τη βία» στην Ουκρανία, και ότι η «ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών». Ακόμη ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το κέντρο του Κιέβου και να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης με πολιτικά μέσα.

Παραιτήσεις και δηλώσεις Ουκρανών

Συνάντηση με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης θα έχει στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Κίεβο ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, για να διερευνήσει την πιθανότητα πολιτικού συμβιβασμού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Κάλεσμα για συμβιβασμό μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών στην σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στο facebook, χαρακτηρίστηκε ως «ανταρσία» διπλωματικών υπαλλήλων, καθώς η συγκεκριμένη δήλωση δεν είχε την έγκριση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών.

Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, σε ανακοίνωσή του στο YouTube, είπε: «Σεβαστοί μου Ουκρανοί, σήμερα είναι η αποφασιστικής σημασίας ημέρα. Η αιματοχυσία συνεχίζεται. Η κυβέρνηση κατέφυγε σε αιματηρές προκλήσεις μπροστά στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη. Οπλισμένες συμμορίες αφέθηκαν ελεύθερες στους δρόμους να επιτίθενται στους ανθρώπους ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ πολιτών. Τα συγκεκριμένα σχέδια, όμως, είναι καταδικασμένα». Στη συνέχεια του μηνύματός του, ο Βιτάλι Κλίτσκο καλεί σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) για να εγκριθούν μέτρα με τα οποία θα τεθεί ένα τέλος στην πολιτική κρίση. Καλεί ακόμη τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα προεδρικές εκλογές, ως τη μόνη διέξοδο.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Μακαϊένκο παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών. «Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή», δήλωσε ο Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.

A KIev les manifestants repoussent la police – Le 20/02/2014 à 09h00


Shooting AK-47 to people in Kiev από Miss-Jessy-Lays

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία – Τηλεφωνική «συμμαχία» Ομπάμα – Μέρκελ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

The post Φοβούνται «κόκκινη» νύχτα στην Ουκρανία – Στους 75 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα