«Τα κόμματα και τα επιτελεία τους κινούνται σε έναν άλλο πλανήτη»

Συνέντευξη στον Άγγελο Μόσχοβα

Η γυναίκα-έκπληξη του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, η Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου μιλά αποκλειστικά στο «Π» και εξηγεί γιατί δέχθηκε την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, ποια θα είναι η πρώτη ερώτηση που θα καταθέσει ως ευρωβουλευτής και προς τα πού θα πρέπει να απευθυνθεί ιδεολογικά η ΝΔ. Μιλά για τη μάχη του σταυρού, ενώ δεν διστάζει να απαντήσει αποστομωτικά σε όσους μιλούν για το επίθετο του πρώην συζύγου

της, Νίκου Κωνσταντόπουλου, που διατηρεί ακόμη: ««Οσο το παιδί μου το λένε Κωνσταντοπούλου, θα το τιμώ. Οπως, επίσης, δεν πετάω 21 χρόνια κοινής ζωής με έναν άνθρωπο»…

Ηταν από τα ονόματα-έκπληξη το δικό σας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τι σας έκανε να πείτε «ναι» στην πρόταση Σαμαρά;

Ηταν και για εμένα έκπληξη η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά πρωτίστως μεγάλη τιμή. Δεν προέρχομαι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δεν υπήρξα μέλος κανενός κόμματος, πλην της συμμετοχής μου στο αριστερό αντιδικτατορικό κίνημα μέσα απο τις τάξεις του Ρήγα Φεραίου. Πάντοτε ψήφιζα πολιτικά, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας. Ο πρωθυπουργός, με τον οποίο με συνδέει μακρόχρονη φιλία, εκτιμούσε πάντοτε το εθνικό μου έργο μέσα στο υπουργείο των Εξωτερικών, αλλά και τη συνέπεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου. Είπα «ναι» αμέσως στην πρότασή του, αφήνοντας μια λαμπρή καριέρα με πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, που δυστυχώς από λίγους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη χώρα μας, για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την κρισιμότητα των στιγμών που απαιτεί την κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. Ο άλλος έχει περισσότερο να κάνει με συμβολισμούς. Ναι, εκτιμώ ότι η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο δικαιώνει το άνοιγμα Σαμαρά στην κοινωνία των πολιτών. Των πολιτών που μάτωσαν για να φτάσουμε σήμερα έως εδώ. Γιατί, λυπάμαι πραγματικά που το λέω αυτό, τα πολιτικά κόμματα και τα επιτελεία τους κινούνται σε έναν άλλον πλανήτη. Ο πολύς κόσμος σκέπτεται διαφορετικά. Σε αυτόν τον κόσμο ανήκω και εγώ.

Πώς και από ποιον έγινε η πρόταση; Πότε την αποδεχθήκατε;

Προκύπτει αβίαστα ποιος έκανε την πρόταση. Είμαι επιλογή του πρωθυπουργού. Οσο για τον χρόνο, δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχει. Γνωρίζετε καλά ότι χρόνος και πολιτική συνδέονται αποκλειστικά και μόνο από την απαίτηση των καιρών.

Ιδεολογικά η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί προς τον μεσαίο χώρο ή προς τα δεξιότερα του πολιτικού χάρτη;

Δεν χωράει καμία μα καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να κινηθεί μακριά από τα δύσοσμα συμπτώματα ενός χώρου που κινείται αυτόνομα, όπως αποδείχθηκε, στο υπογάστριο της Δεξιάς. Δεν το άξιζε ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και όσοι έχουν εντάξει με εντιμότητα και ευθύνη στην προσωπική τους ατζέντα την εξυπηρέτηση εθνικών στόχων με αμιγώς δημοκρατικές διαδικασίες.

Ποιο είναι το σύνθημά σας στον προεκλογικό αγώνα;

Απεχθάνομαι τα συνθήματα. Τι μου ζητάτε τώρα… Τα συνθήματα χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντοτε για να καλύπτουν τα κενά της απραξίας εντέλει. Κι εγώ έχω μάθει μόνο να δουλεύω.

Ο «σταυρός» στο ευρωψηφοδέλτιο σας διευκολύνει ή σας δυσκολεύει; Απαιτούνται αναγνωρισιμότητα και χρήματα…

Σε ό,τι αφορά τον σταυρό, θα συμφωνήσω πως κάνει τον αγώνα σκληρό, ακριβώς όμως γι’ αυτό και ενδιαφέροντα. Με έναν όρο: ο αγώνας αυτός να γίνεται έντιμα και όχι με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Συμφωνώ μαζί σας ότι η αναγνωρισιμότητα βοηθάει την όποια υποψηφιότητα. Ωστόσο, τι σας κάνει να ανησυχείτε; Στην περίπτωσή μου τουλάχιστον, έχω δώσει δείγματα γραφής και μάλιστα πολλά. Με πυκνή και υπεύθυνη αρθρογραφία, επιστημονικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, πολλές από τις οποίες, μάλιστα, είναι αφιερωμένες σε ανύποπτο χρόνο σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εκτός και εάν έχετε υπόψη σας άλλου τύπου αναγνωρισιμότητα, όπως αυτή των τηλεοπτικών ή θεατρικών αστέρων. Δεν νομίζετε, όμως, ότι πρέπει σιγά-σιγά να ξεκολλήσουμε από αυτά τα στερεότυπα; Να κρίνουμε τον κάθε υποψήφιο με βάση τα πραγματικά του προσόντα, με αυτό που πραγματικά είναι και όχι αυτό που θέλουμε ή ο ίδιος θέλει να μας κάνει να πιστεύουμε;

Κάνατε λόγο για ανάγκες ενός προεκλογικού αγώνα. Υφίστανται και είναι πολλές. Ευτυχώς που ο χρόνος είναι σύντομος. Ενας μήνας. Μέχρι στιγμής, τα καταφέρνω με… ευρεία συστράτευση φίλων και συγγενών! Και με εθελοντισμό. Ο εκδότης μου, Νίκος Χαϊδεμένος, μού παραχώρησε στέγη, γραμματείς, τηλέφωνο και δωρεάν εκτύπωση φυλλαδίων. Αλλά φίλος αυτοκίνητο και οδηγό για τις μετακινήσεις μου. Με συγκίνησε αυτή η προσφορά που μού δόθηκε πριν καλά-καλά τη ζητήσω. Τώρα, αν δεν επαρκέσει, τι να σας πω. Ενδεχομένως, να σας ζητήσω να σπεύσετε…

Ποια θα είναι η πρώτη σας ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αν εκλεγείτε;

Να μια καλή ερώτηση! Θα απευθύνω το εξής ερώτημα στον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων, για τις οποίες θα ήθελα να δουλέψω, εφόσον εκλεγώ: Τι θα κάνετε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών σε βάρος των νέων Ελλήνων επιστημόνων, των νέων επιχειρηματιών και των ανεπάγγελτων; Για την απουσία ευκαιριών που άλλοι Ευρωπαίοι συνομήλικοί τους έχουν στις χώρες τους; Και θα θυμίσω πως οι εμπνευσμένοι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης τον περασμένο αιώνα είχαν υπόψη τους μια ενωμένη Ευρώπη των λαών, των πολιτισμών, της αλληλεγγύης και των κοινά αποδεκτών αρχών. Πού είναι η Ευρώπη αυτή; Σίγουρα δεν είναι αυτή που ζούμε, της απομόνωσης, των αριθμών και των λογιστικών αλχημειών.

The post «Τα κόμματα και τα επιτελεία τους κινούνται σε έναν άλλο πλανήτη» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα