Φιλέτο με μανιτάρια, θυμάρι και μαυροδάφνη έτοιμα σε 15′

Το φιλέτο με μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για να προσφέρετε κάτι εντυπωσιακό, γρήγορα και απλά. Σερβίρετέ το με πουρέ πατάτας ή πράσινη σαλάτα.
Υλικά(για 4 μερίδες):
2 φιλέτα μοσχαρίσια (μερίδες) πάχους 3,5 εκ. το καθένα, αχτύπητα. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κόντρα ή κιλότο κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ.
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
16 ασπρομανίταρα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
1 φλιτζάνι

άγρια μανιτάρια (πορτσίνι θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα μπαχαρικών)
1/3 φλιτζανιού κονιάκ
¾ φλιτζανιού μαυροδάφνη
1 κλαδί φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 δαφνόφυλλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σ’ ένα μπολάκι ξεπλένουμε με κρύο νερό τα αποξηραμένα μανιτάρια για ν’ απομακρύνουμε σκόνη, χώμα κ.λπ. Τα καλύπτουμε με βραστό νερό, σκεπάζουμε μ’ ένα πιατάκι και αφήνουμε να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για 20΄. Στο μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα φιλέτα 1΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο έως ότου γυαλίσουν, για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 1΄ με 2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια καθώς και τα αποξηραμένα, αφού τα στραγγίξουμε καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, το 1 δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο. Αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Γυρίζουμε τα φιλέτα (με λαβίδα, όχι με αιχμηρό αντικείμενο γιατί θα χαθούν τα πολύτιμα υγρά). Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 6΄-7΄. Βγάζουμε τα φιλέτα σε πιατέλα και δυναμώνουμε τη φωτιά για 2΄-3΄ έως ότου ρεντουίρει (πυκνώσει) και γλασάρει η σάλτσα. Περιχύνουμε τα φιλέτα και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή πράσινη σαλάτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:12 λεπτά

www.argiro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα