Έξι εκδοτικοί οίκοι μαζί σε ένα βιβλιοπωλείο

Η ισχύς εν τη ενώσει. Έξι εκδοτικοί οίκοι άνοιξαν δικό τους βιβλιοπωλείο, το «Εμείς», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει στον χώρο του βιβλίου από την κρίση. Το «Εμείς» προϋπήρχε ως χώρος με χειροποίητα αντικείμενα και μια γωνιά με βιβλία, στην οδό Τσακάλωφ 29 και Βουκουρεστίου.

Τώρα έγινε μια αναδιαρρύθμιση του χώρου και μια παρέα εκδοτών, «Αγρα», «Ασβός», «Καστανιώτης», «Πατάκης», «Πόλις» και «Ωκεανίδα», με σύμπνοια μεταξύ τους, μετέτρεψε

το «Εμείς» σε βιβλιοπωλείο με αποκλειστικά δικά τους, προς το παρόν, βιβλία, διατηρώντας και τα χειροποίητα αντικείμενα.
Εκεί θα διαθέτουν το διαφημιστικό τους υλικό κ.λπ. «Θα είναι ένα σταθερό στέκι», όπως μας λέει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος (Αγρα) και «μια αντιπροσώπευση στο Κολωνάκι, που είναι μια περιοχή με δικούς της κοινωνικούς και αγοραστικούς τρόπους».
Η αιτία
Τι προκάλεσε συγκεκριμένα την πρωτοβουλία του «Εμείς»; Πρώτα πρώτα το λουκέτο δύο σημαντικών βιβλιοπωλείων του Κολωνακίου, «Ποταμός» (οι εκδόσεις παραμένουν) και «Ελπήνωρ», αλλά και η προβληματική εξαιτίας της κρίσης συνεργασία με άλλα βιβλιοπωλεία της περιοχής. Το πείραμα αποτελεί, κατά τον κ. Πετσόπουλο, «μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι εκδότες μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους».
Κάτι πολύ ελπιδοφόρο μέσα στη γενικότερη δύσκολη κατάσταση που περνά και η αγορά του βιβλίου. Κατά τον εκδότη της «Αγρας», από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα υπάρχει πτώση κατά 40%. Και το μέλλον είναι αβέβαιο, καθώς τρίζουν και τα θεμέλια των μεγάλων αλυσίδων βιβλιοπωλείων, που κι αυτές με τον τρόπο λειτουργίας τους είχαν διαλύσει τις μικρές δομές στην αγορά του βιβλίου (μικρά βιβλιοπωλεία, βιβλιοχαρτοπωλεία κ.λπ.).
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα