Κάθε εξάμηνο και νέες τιμές στη ΔΕΗ

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και διαχωρισμό των τελών (δημοτικοί φόροι, τέλος ακινήτων, ΕΡΤ, κλπ.) υπέρ τρίτων, εισηγείται, μεταξύ άλλων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ.

Οι

προτάσεις της ΡΑΕ προβλέπουν ακόμη την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δημοπράτηση λιγνιτικής ή / και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ως μεταβατικό μέτρο, έως ότου πουληθούν εξ ολοκλήρου (!) μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά αντίστοιχα. Επίσης, επανεξέταση των κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της αγοράς και των καταναλωτών από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς.
Η ΡΑΕ σημειώνει, στο σχετικό υπόμνημα, ότι οι προτεινόμενες δομικές αλλαγές γίνονται σε περιβάλλον κρίσης, με την κατανάλωση ενέργειας να μειώνεται, τις επισφάλειες και το κόστος δανεισμού να αυξάνονται, και τη διείσδυση των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να επιταχύνεται, κάτι που όπως επισημαίνεται «οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων».
Αντί δηλαδή να υπάρχει επίδομα στους πολίτες που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας (προστασία του περιβάλλοντος, αποφυγή κόστους για εισαγωγή ενέργειας από το εξωτερικό), τους υπερχρεώνουν κιόλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα