Ευρώ-ομπρέλα για την ελληνική ΑΟΖ!

Τον άνθρωπο που έβαλε… μπουρλότο στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ΔΝΤ συνάντησε χθες στο Ελσίνκι για λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο λόγος για τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, που συνέχισε και χθες την επίθεσή του στο ΔΝΤ και στην Κριστίν Λαγκάρντ για το πρόγραμμα

που εφάρμοσε στην Ελλάδα, την ώρα που ίδιος είναι στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου για τα δικά του «εγκλήματα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωρίζοντας καλά ότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα… βατράχια, επέλεξε να μην ανοίξει για την ώρα το θέμα του «λάθους» στο ελληνικό πρόγραμμα και το μόνο που διέρρευσε κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησης ήταν ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα καθώς και τα επόμενα βήματα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ειδικά στον τομέα της ανεργίας.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ, που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη – Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη», εστίασε στην τοποθέτησή του στην ΑΟΖ ζητώντας να τεθεί η αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υπό την ομπρέλα της Ε.Ε. και να χαραχθεί κοινή ενεργειακή πολιτική στην Ενωση. Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας για τις εξελίξεις στη χώρα μας επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα, είπε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι κάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε τη χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την Ε.Ε., πετύχαμε τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει. Πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χροιά, που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πληρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους 2.000.000 λαθρομετανάστες στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα