«Έσβησε» ο σχεδιαστής του Ford Capri, ο άνθρωπος που άλλαξε ριζικά τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων!

Tα αυτοκίνητά του τα γνωρίζουμε όλοι, τον ίδιο όμως σχεδόν κανένας. Ο Ούβε Μπάνσεν έβαλε για περισσότερες από δύο δεκαετίες τη σφραγίδα του στο ντιζάιν των ευρωπαϊκών μοντέλων της Ford, παρέμενε όμως πάντα στο παρασκήνιο. Με δημιουργίες, όπως το Taunus, το Capri II, το Sierra και το Scoprio, άλλαξε τον σχεδιαστικό χάρτη της αυτοκίνησης και επανέφερε τις καμπύλες, προκαλώντας έτσι επανάσταση.

Ο Μπάνσεν ήταν το πρότυπο του αντιστάρ σχεδιαστή και πέθανε στις 30 Ιουλίου σε ηλικία 83 ετών στη

Νότια Γαλλία, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Είχε γεννηθεί στο Αμβούργο και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη Ford Europe, όπου εργαζόταν από το 1958 έως το 1986, φτάνοντας έως και στη θέση του Αντιπροέδρου του Τμήματος Σχεδιασμού.

Τα αυτοκίνητα, που σχεδιάστηκαν υπό την καθοδήγησή του, άλλαξαν τη φιλοσοφία της εποχής και ήρθαν με τις καμπύλες τους σε μετωπική σύγκρουση με τις έντονες ακμές και τα σφηνοειδή σχήματα της δεκαετίας του 70.
Ένα πρώτο δείγμα γραφής από τον Μπάνσεν πήραμε ήδη το 1960 με το Ford Taunus P3, στον σχεδιασμό του οποίου είχε βάλει το χεράκι του ο γερμανός ντιζάινερ. Οι απαλές καμπύλες του αμαξώματος χάρισαν στο συγκεκριμένο μοντέλο (το λευκό αυτοκίνητο στις φωτογραφίες μας) το παρατσούκλι «μπανιέρα». Άλλα σημαντικά μοντέλα στην καριέρα του Μπάνσεν και της ομάδας του ήταν το Ford Capri II (1973), το Ford Escort II (1977) και το Ford Granada (1977).

Χαρακτηριστικό ήταν και το πρωτοσέλιδο του τεύχους Οκτωβρίου 1982 του αγγλικού περιοδικού αυτοκινήτου ‘’Car’’ με τίτλο ‘’Sierra Shock’’ και βασικό θέμα το νέο –τότε- Ford Sierra. Το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου ήταν απαλό ‘’σαν φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο με απλωμένη κρέμα after shave’’ και πόλωσε τους ειδικούς της εποχής με το ντιζάιν του. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το ίδιας λογικής Ford Scorpio, το οποίο δέχτηκε ωστόσο πολλά αρνητικά σχόλια εξαιτίας του σχεδιασμού του.

Ο Μπάνσεν δεν περιορίστηκε όμως στον σχεδιασμό αυτοκινήτων, αλλά εισήγαγε και ένα νέο στυλ εργασίας. Η διαδικτυακή πύλη ‘’cardesignnews’’ περιγράφει τον Γερμανό ως έναν ‘’πραγματικό τζέντλεμαν’’, που απαιτούσε από τους συνεργάτες του απόλυτη πειθαρχία και επαγγελματισμό.
Μετά την αποχώρησή του από τη Ford το 1986, άρχισε να διδάσκει στο Art Center of Design στο Βεβέι της Ελβετίας, του οποίου τη διεύθυνση ανέλαβε την πενταετία 1990-95. Από το 1995 έως το 1997 διετέλεσε ο αφανής σταρ του αυτοκινητιστικού ντιζάιν πρόεδρος του συμβουλίου ‘’International Council of Societies of Industrial Design’’.

Keywords
Τυχαία Θέματα