Ερώτημα ΣΥΡΙΖΑ για τους “αδικημένους” του ΑΣΕΠ

Ερώτηση υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα την Κατάφωρη αδικία σε βάρος των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και απαξίωση του θεσμού.  Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η καθυστέρηση στην εκτέλεση αποφάσεων του ΑΣΕΠ θα έπρεπε να απαγορευτεί και να τιμωρηθεί

αντί για αυτό όμως νομιμοποιείται. Προσθέτει ακόμα: “η άρνηση διορισμού επιτυχόντων απαξιώνει τον ίδιο τον ίδιο το θεσμό του ΑΣΕΠ, αλλά και αδικεί τους επιτυχόντες στους διαγωνισμούς. Η ερώτηση που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν θα καταργηθεί η διαταξη για την τριετή ισχύ των πινακίδων διοριστέων και εάν θα οριστεί ρητώς ότι αυτή η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, άρα δεν αφορά σε προηγούμενες προκηρύξεις και εκκρεμείς πίνακες διοριστέων και θα φροντίσει, ώστε να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.  

Αναλυτικότερα το ερώτημα: 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 Θέμα: Κατάφορη αδικία σε βάρος των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και απαξίωση του θεσμού.

Στο πολυνομοσχέδιο για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου, στην παράγραφο Ζ6 προβλέπεται ότι οι πίνακες διοριστέων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.) και ισχύουν για τρία έτη. Δε διευκρινίζεται ποιά θα είναι η αναδρομικότητα της διάταξης, ούτε προκύπτουν μεταβατικές διατάξεις για τους εκκρεμείς πίνακες διοριστέων.

Η αιχμαλωσία των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μετράει ήδη για κάποιους 4 χρόνια, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί διορισμοί από προκηρύξεις του 2008! Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με το πρόσχημα της αναλογίας 1 προς 5 στις προσλήψεις του δημοσίου, απαξιώνουν τον ίδιο το θεσμό του ΑΣΕΠ, αρνούμενοι να προσλάβουν υπαλλήλους οι οποίοι κρίθηκαν με τον πλέον αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο, βάσει των προσόντων τους και όχι των ¨γνωριμιών¨τους. Ταυτόχρονα, και επειδή τα κενά στο δημόσιο τομέα είναι στην πραγματικότητα τεράστια, παρατηρούνται μετακινήσεις, μετατάξεις και προσλήψεις – μέσω συμβάσεων, προγραμμάτων, ΜΚΟ κλπ – σε θέσεις για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν δημοσιευτεί πίνακες διοριστέων!

Την ασυδοσία αυτή στην πρόσληψη ¨ημετέρων¨, καθώς και την εκμηδένιση της ζωής των αιχμάλωτων επιτυχόντων έρχεται να σφραγίσει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ακυρώνει τους πίνακες διοριστέων με την παρέλευση τριετίας. Ταυτόχρονα, η διάταξη προσδίδει νομιμότητα σε μία τεράστια αντίφαση και σε μία δόλια τακτική που ακολουθούν οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια. Οι προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων στο δημόσιο διενεργούνται με βάση πραγματικές ανάγκες στη λειτουργία των υπηρεσιών. Για ποιό λόγο να καθυστερούν οι διορισμοί 3 ολόκληρα χρόνια; Και για ποιό λόγο, όταν παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση, να απαξιώνεται ο ΑΣΕΠ και οι με την αξία τους διοριστέοι και να μη λογοδοτούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι;

Επειδή, η άρνηση διορισμού επιτυχόντων απαξιώνει τον ίδιο τον ίδιο το θεσμό του ΑΣΕΠ, αλλά και αδικεί τους επιτυχ

Keywords
Τυχαία Θέματα