Έρχονται επιβαρύνσεις στα «τυφλά» οικόπεδα με τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων

Τεράστιες επιβαρύνσεις πρόκειται να υποστούν οι ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών σε ακριβές περιοχές της Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά είναι μη οικοδομήσιμα με τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα και ως εκ τούτου αναμένεται εντός του 2014 να προκύψουν τραγελαφικές καταστάσεις, αλλά και δικαστικές διενέξεις.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς προσκρούει σε ζητήματα που άπτονται του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, ωστόσο

δεν υπήρχε χρόνος διαβούλευσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου ότι τα τεχνικά ζητήματα θα αντιμετωπισθούν σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων πως για τα ρυμοτομημένα, άρτια, αλλά μη οικοδομήσιμα οικόπεδα θα προβλέπεται συντελεστής απομείωσης 50%. Παρόλα αυτά φορολογούμενοι με οικόπεδα σε ακριβές περιοχές, τα οποία βάσει ΓΟΚ δεν μπορούν να κτισθούν θα πληρώνουν υψηλό φόρο για μια περιουσία που δεν μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης.

Το βάρος για τα ακίνητα αυτά αυξήθηκε περαιτέρω μετά από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων -που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση-. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ελάφρυνε τις επιβαρύνσεις για τα εντός σχεδίου οικόπεδα χαμηλής αξίας, αλλά αύξηση το φόρο για τα οικόπεδα σε αστικές και ακριβές περιοχές.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και με την απομείωση του 50% ιδιοκτήτης «τυφλού» οικοπέδου 500 τ.μ. στη Γλυφάδα θα πληρώσει φόρο 450 ευρώ, ενώ ιδιοκτήτης μη οικοδομήσιμου ακίνητου επιφάνειας 400 τ.μ. στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης θα πληρώσει φόρο 320 ευρώ.

Αλαλούμ αναμένεται να προκύψει σε ακόμη πιο ειδικές περιπτώσεις. Π.χ. όταν σε οικόπεδο εντός σχεδίου υπάρχει υφιστάμενη οικία και η οικοδομική γραμμή περνάει μέσα από το κτίσμα. Το οικόπεδο αυτό κρίνετε άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο μέχρι να γκρεμιστεί το σπίτι και να παραχωρηθεί ένα κομμάτι του οικοπέδου σε κοινή χρήση. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου αυτού θα πληρώνει φόρο τόσο για την κατοικία όσο και για το οικόπεδο. Αλλά η πραγματική αξία της περιουσίας του θα είναι πολύ χαμηλότερη από την φορολογητέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα