Επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία εν μέσω στρατιωτικής παρέλασης

Στην αυριανή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στην Κριμαία ενδέχεται να παρευρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το θέμα της συμμετοχής του στη στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, έθιξε σε συνομιλία της με τον Ρώσο πρόεδρο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγελα Μέρκελ,

όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος ρώτησε ευθέως» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, και «εκείνος άφησε ανοιχτή την απάντησή του όσον αφορά την παρουσία του ή όχι», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Η στρατιωτική παρέλαση δεν είναι κάτι καλό. Αν ο Πούτιν παρευρεθεί σε αυτή, αυτό θα καταστήσει πιο περίπλοκα ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ήδη αρκετά» περίπλοκα, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δύσκολες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να αρχίσει μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Θα ήταν κρίμα μια τέτοια ημέρα να χρησιμοποιηθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσεων για την διοργάνωση μιας παρέλασης», είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η 9η Μαΐου είναι μια απίστευτα σημαντική ημέρα που συνδέεται με την νίκη κατά του Εθνικοσοσιαλισμού (…). Εγώ βρέθηκα στην Μόσχα πριν από τέσσερα χρόνια για την 9η Μαΐου καθώς ήταν σημαντικό για μένα (να δείξω) ότι έχουμε κατανοήσει την Ιστορία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη», κατέληξε.

Δεν θα γιορτάσουν όλες οι πόλεις της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ πολλές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει τις παραδοσιακές παρελάσεις ή περιορίζουν σημαντικά το μέγεθός τους. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, δεν θα παρελάσουν άρματα μάχης για λόγους ασφαλείας, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την τάξη.

Το Κίεβο επικαλείται την έλλειψη πόρων και τους φόβους για προβοκάτσια ως επίσημη αιτία για τις ακυρώσεις και τις περικοπές των εορταστικών εκδηλώσεων.

«Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τα σκοτεινά σχέδια των Ρώσων δολιοφθορέων και των πρωτοπαλίκαρών τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο ίδιος κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να αποφύγουν τις μαζικές διαδηλώσεις και να συμμετάσχουν μόνο σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το κράτος.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.

Η Ρωσία επέκρινε τη στάση αυτή της Ουκρανίας, καθώς όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, το γεγονός ότι η παρέλαση ακυρώθηκε είναι μια ένδειξη ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας οι φασίστες.

The post Επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία εν μέσω στρατιωτικής παρέλασης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα