Επικοινωνία Κλίντον- Αβραμόπουλου

Χτες το βράδυ επικοινώνησε η Χίλαρι Κλίντον με  τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι εξελίξεις στην περιοχή, ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν την κουβέντα τους.

Σύντομα, όμως, στις 4 Δεκεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να τα πούνε από κοντά, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πρόκειται πραγματοποιηθεί .

Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στον οποίο εντάσσεται η Ελλάδα, δημιουργούν προκλήσεις και

προσφέρουν δυνατότητες ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Αυτό δεν αφήνει αδιάφορους τους συμμάχους μας που αναγνωρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

Η συνεχιζόμενη ρευστότητα και αστάθεια στο τρίγωνο Βαλκάνια – Μέση Ανατολή – Καύκασος από τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό για την πρόσβαση των βιομηχανικών κρατών στους φυσικούς πόρους της Κεντρικής Ασίας δημιουργεί την ανάγκη για νηφάλιους σταθεροποιητικούς πυλώνες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στη διαμόρφωση περιφερειακών συνθηκών ασφάλειας. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη μοναδική στρατηγική θέση της.

Η χώρα μας μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα στο χώρο των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου και σε ζωτικό σύνδεσμο της περιοχής αυτής με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να απομονώσει τον Βαλκανικό Εθνικισμό που αναζωπυρώνεται και στη χώρα.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα