Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας στο ΝΦΚ «Άγιος Παύλος»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, την ίδια στιγμή που 180 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν από τις 16 Φεβρουαρίου.

Η κ. Κατριβάνου καταγγέλλει ότι «ασθενείς στοιβάζονται χωρίς καμία μέριμνα

(οροθετικοί μαζί με ασθενείς με πνευμονία/φυματίωση), χωρίς την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε συνθήκες που θέτουν τη ζωή και την υγεία τους σε κίνδυνο» και τονίζει πως γεννά ερωτηματικά «η άσκηση πειθαρχικής δίωξης από την αρμόδια εισαγγελέα, κατά κρατουμένου που πάσχει από λευχαιμία, για δημοσιοποίηση φωτογραφιών που αποτυπώνουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει ότι οι ακατάλληλες και πεπαλαιωμένες υποδομές, το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ο ανεπαρκής αριθμός ιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τόσο στην έκθεση αυτοψίας από το ΝΦΚ «Άγιος Παύλος» όσο και σε επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει επισημάνει ότι το νοσοκομείο έχει αφεθεί να μετατραπεί σε «ειδική» φυλακή, χωρίς να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησης. Για το λόγο αυτό, έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αφενός για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκομείου, αφετέρου για την ανθρωπιστική μεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουμένων.

Επιπλέον το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς διατύπωσε γραπτώς την ανησυχία του για τη διαρκή υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης κρατουμένων στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

The post Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας στο ΝΦΚ «Άγιος Παύλος» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα