Επένδυση 1,4 δισ. στην Πτολεμαΐδα

Το ερχόμενο Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα υπογραφεί στην Πτολεμαΐδα η σύμβαση για την ανάθεση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που φέρει το όνομα «Πτολεμαΐδα 5».

Η επένδυση για την υλοποίηση του εν λόγω έργου αναμένεται να φθάσει το ύψος του 1,4 δις ευρώ, γεγονός που την κάνει μία από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει

τα τελευταία χρόνια και τη μεγαλύτερη όλων των εποχών όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας.

Η νέα μονάδα θα είναι η πιο σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική που θα διαθέτει η ΔΕΗ, με καύσιμο τον τοπικό λιγνίτη. Πρόκειται για μια λιγνιτική μονάδα με την πλέον σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία, ισχύος 660 μεγαβάτ + 140 μεγαβάτ για τηλεθέρμανση, η οποία θα αποτελέσει Μονάδα βάσης, θα αντικαταστήσει παλαιές, ρυπογόνες και χαμηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικές μονάδες και θα διασφαλίσει την προμήθεια θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της μονάδας είναι οι καλύτερες δυνατές και πληρούν ακόμα και τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις που βάζει τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική νομοθεσία. Η λειτουργία της θα ενισχύσει αποτελεσματικά την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη “θωράκισή” της από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, περιορίζοντας τις συνέπειες από την εκτόξευση των διεθνών ενεργειακών τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα