Επαφές κορυφής Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο

Με με τον υποψήφιο πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συναντήθηκε στην κατοικία του ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Αβραμόπουλου, στη συνάντησή του με τον Αλ Σίσι, έγινε μια ειλικρινής συζήτηση εφ’ όλης της

ύλης, για θέματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο πρώην αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φaτάχ Aλ Σίσι θεωρείται το μεγάλο φαβορί στις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, που θα γίνουν στις 26 και 27 Μαΐου.

Στις εκλογές αυτές ο στρατηγός Σίσι αντιμετωπίζει μόνο έναν αντίπαλο, τον υποψήφιο της Αριστεράς Χαμντίν Σαμπαχί, στις οποίες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η αδελφότητα του καθαιρεθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλοι ισλαμιστικοί σχηματισμοί έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν.

Κατά την παραμονή του στο Κάιρο ο Δ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, ενώ είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Σεντκί Σομπί και τη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου.

Πρακτικά βήματα

Ο κ. Μανσούρ εξήρε τα πρακτικά βήματα που υλοποιούνται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας και Αιγύπτου) σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό. Παράλληλα, εξήρε τον συνεχή συντονισμό για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε τριμερές, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Οι διμερείς ελληνο-αιγυπτιακές επαφές εξελίσσονται ικανοποιητικά, γι’ αυτό άλλωστε και οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι έντονες. Όπως είναι γνωστό, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προνομιακές σχέσεις με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, εκλεκτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ως πρόεδρος της Αιγύπτου είχε υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις της Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Χρήστος Α. Καπούτσης

The post Επαφές κορυφής Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα