Ενίσχυση διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν

Σε ιδιαίτερο καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, E. Mammadyarov.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Mammadyarov για την πρόσκληση ενώ αναφέρθηκε στην παλαιότερη επίσκεψή του στο Μπακού ως υπουργός Τουρισμού.«Σήμερα, αισθάνομαι μεγάλη χαρά που επιστρέφω, αυτή τη φορά ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού, μία πόλη που σφύζει από ζωή. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί
ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εικοσάχρονη ιστορία των διευρυνόμενων διμερών μας σχέσεων. Όπως θα γνωρίζετε, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν το Αζερμπαϊτζάν και που άνοιξαν Πρεσβεία εδώ στο Μπακού. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπορώ να δηλώσω ότι η συνεργασία μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και βελτιώνεται συνεχώς και αυτή είναι η τρίτη φορά στο διάστημα ενός έτους που συναντώ τον συνάδελφο και φίλο μου, κ. Mammadyarov, αυτή τη φορά εδώ στο Μπακού, με την ευκαιρία της ευγενικής πρόσκλησης που μου απηύθυνε» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως πρότεινε στον κ. Mammadyarov «να οργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ηγεσίας των δύο χωρών μας, και να φιλοξενήσουμε πολύ σύντομα, είτε στην Αθήνα, είτε εδώ, μια συνάντηση υψηλού επίπεδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα αυτά τα επίπεδα που προανέφερα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η επίσημη θέση της Αθήνας σχετικά με τη διεξαγόμενη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον ομόλογό του. «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη. Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα» ανεφερε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαίτζάν σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι ικανοποιημένος με τη συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, απάντησε αρνητικά αφού όπως εξήγησε πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. «Όπως είπα σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας – μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου έτους – σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα. Τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεων μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου. Όπως μόλις είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στον διαγωνισμό. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορα είδη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Όπως είπε και ο Δημήτρης αναφερόμενος στην διοργάνωση μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, πρόκειται για μια από τις ιδέες που συζητούνται σχετικά με την διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων. Είπαμε επίσης, αναπτύσσοντας αυτή την ιδέα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες υπάρχουν, και οι εταιρείες και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από πολιτικής άποψης, μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα