Ενεργειακά, λαθρομετανάστευση και στάση έναντι της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου – Βιγκενίν

Η διμερής συνεργασία των δύο χωρών, τα ενεργειακά, η παράνομη μετανάστευση και η στάση των δύο χωρών έναντι της ΠΓΔΜ, ήταν τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κριστιάν Βιγκενίν.

Πιο συγκεκριμένα, τους δύο υπουργούς απασχόλησαν οι ευκαιρίες συνεργασίας που προκύπτουν από την κατασκευή του αγωγού

φυσικού αερίου ΤΑΡ, καθώς και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται με την επικείμενη κατασκευή του αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα διασυνδέσει το σύστημα φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. θα δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, ενώ εξετάστηκε από τις δύο πλευρές και η υιοθέτηση κοινών δράσεων.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζεται και θα ληφθεί υπόψη από το συμβούλιο υπουργών, το οποίο είναι τελικά το μόνο αρμόδιο για τη λήψη σχετικής απόφασης. Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε, επίσης, ότι βασικό για την πολιτική αξιολόγηση του συμβουλίου υπουργών είναι ο βαθμός ανταπόκρισης της αιτούσας χώρας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις αρχές της καλής γειτονίας.

Παρομοίως, ο Βούλγαρος αξιωματούχος παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει «τις αντιδράσεις της ΠΓΔΜ» στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής και υπογράμμισε την αξία που αποδίδει η Σόφια στην τήρηση της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας σχετικά, πως η Βουλγαρία βρίσκεται από καιρό σε διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για τη δημιουργία ενός διμερούς συμφώνου φιλίας και καλής γειτονίας, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κάποια πρόοδος.

The post Ενεργειακά, λαθρομετανάστευση και στάση έναντι της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου – Βιγκενίν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα