Βόμβα από New York Times κατά Γιώργου Προβόπουλου

Βόμβα σκάει στα χέρια του Γιώργου Προβόπουλου καθώς με άρθρο της η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα New York Times τον συνδέει με το σκάνδαλο της Proton Bank. Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ο κεντρικός τραπεζίτης να βρεθεί στη δίνη δικαστικής έρευνας η οποία μπορεί να το οδηγήσει εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Σε μια εποχή που κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Μπεν Μπερνάνκι

της FED κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή λίγοι είναι αυτοί που έχουν τόση δύναμη όπως ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γλιτώσει τη χρεοκοπία η Ελλάδα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι NYT.

Ωστόσο, το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι «τώρα ο κ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ταραχώδη βασιλεία του, και αναφέρεται σε έρευνα σε βάρος του τραπεζίτη σχετικά με το εάν καταχράστηκε τη θέση του στον καθορισμό μιας τραπεζικής συμφωνίας στην οποία εμπλέκεται ο μεγιστάνας που ακολούθως διώχθηκε για υπεξαίρεση και απάτη, και συγκεκριμένα ο προφυλακισμένος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο τον περασμένο Μάιο, αναφέρει το δημοσίευμα, Έλληνας εισαγγελέας είπε ότι ο Γ. Προβόπουλος ενέκρινε τη συμφωνία ύψους 71 εκατ. ευρώ παρά τις προειδοποιήσεις των συνεργατών του για τα οικονομικά του αγοραστή.

Το έγγραφο, μέρη του οποίου περιήλθαν στη γνώση των NYT, μπαίνει στο πεδίο της έρευνας για την οποία μέχρι τώρα λίγα έχουν αποκαλυφθεί.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Γ. Προβόπουλος επωφελήθηκε προσωπικά από τη συναλλαγή, που τελικά εγκρίθηκε, αλλά ο ρόλος του για τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέρα από την Ελλάδα. Για τη διάσωση της Proton Bank η ελληνική κυβέρνηση θα ξόδευε 1,3 δις. ευρώ, συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης στην αναφορά του εξέφρασε τα ερωτήματά του για τη συναλλαγή και ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Ο κ. Καλούδης, που πλέον δεν είναι στη θέση, αρνήθηκε να σχολιάσει αναφέρουν οι NYT.

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως παραμένει άγνωστο το εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Γ. Προβόπουλου, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη επιμένουν ότι υπόθεση του πελάτη τους και αυτή του Γ. Προβόπουλου πρέπει να εξεταστούν μαζί, όπως προτείνει η αναφορά του Καλούδη.

Σε συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι όλες του οι ενέργειες έγιναν με σκοπό την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία για την Proton. O ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν επί μια 20ετία ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Η αμερικανική εφημερίδα συνδέει την υπόθεση Προβόπουλου με το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ και είχε προκαλέσει θύελλα, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs είχε ενορχηστρώσει μια σειρά από διασώσεις μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Πηγή: http://www.nytimes.com/2013/10/17/business/international/in-greece-the-banking-chief-draws-scrutiny.html?_r=0&hp=&adxnnl=1&adxnnlx=1382003243-XdXG4+PH7hJ6bM3pQ/LfYg

Keywords
Τυχαία Θέματα