Ελβετία: Επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοψήφισμα της Κυριακής έδειξε ότι οι Ελβετοί επιθυμούν να περιοριστεί η μετανάστευση, με οριακό ποσοστό 50,3%. Το αποτέλεσμα ακυρώνει την συμφωνία Ελβετίας – ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση και θα κάνει δυσκολότερη για τις ελβετικές επιχειρήσεις να βρουν τους εργαζομένους.

«Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψήφισε όχι με λογικά επιχειρήματα αλλά ακούγοντας τα ταπεινότερα ένστικτα της. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου εντός της ΕΕ και σε άλλα θέματα να θέτεις ερωτηματικά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Ελβετική κυβέρνηση τώρα»,

δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε το γεγονός λέγοντας: «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας». Πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής με όλες τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας».

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι από την ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ελεύθερα από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες, στην Ελβετία για εύρεση εργασίας, ενώ υπήρξαν λίγοι περιορισμοί για τους αλλοδαπούς υπηκόους που διακινούνται στη χώρα για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλοδαποί αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Ελβετίας και το 20% του πληθυσμού της. Η κοινότητα των μεταναστών κυριαρχείται από Αλβανούς, Βόσνιους και Τούρκους, αλλά δεν δικαιούνταν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εξαιτίας της δυσκολίας απόκτησης ελβετική υπηκοότητας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει τις παραδοσιακές διαφορές μεταξύ των γαλλόφωνων περιοχών που ήταν εναντίον της επιβολής περιορισμών και των γερμανόφωνων-ιταλόφωνων που ήταν υπέρ.

Η Ελβετία δεν αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Ελβετία: Επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα