Ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014 για την περιβαλλοντική τεχνολογία

Τους νικητές των φετινών βραβείων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο Ανόβερο της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έξι οργανισμοί που βραβεύθηκαν επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της οικολογικής καινοτομίας, ενώ στους φετινούς νικητές βρίσκεται και μία ελληνική επιχείρηση με δίπλωμα ευρεσυτεχνίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι φετινοί νικητές, που επελέγησαν ανάμεσα σε 29 υποψήφιους, είναι οι εξής: Βασ.

& Αικατερίνη Kοτταρίδη ΟΕ (Ελλάδα), HR Βjörkmans Εntrémattor AB (Σουηδία), Sächsische Βildungsgesellschaft Dresden mbH και Umweltbundesamt (Γερμανία), Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία), Aeropuerto de Menorca Aena-Aeropuertos S.A. (Ισπανία).

Όλοι οι νικητές εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, καταδεικνύοντας με ποιο τρόπο η σημαντική καινοτομία συνδέεται άρρηκτα με τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με αποδοτικότερη χρήση των πόρων.

Η ελληνική διάκριση βρίσκεται στην κατηγορία «Πολύ μικροί οργανισμοί» και πρόκειται για τη Βασ.& Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ, επιχείρηση που παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς). Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) είναι ένα διαχειριστικό εργαλείο για οργανισμούς με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων τους και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιτευγμάτων. Το EMAS έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις, αξιοπιστία και διαφάνεια των εγγεγραμμένων σε αυτό οργανισμών. Το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία EMAS για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης μεταξύ των διαφόρων συμβεβλημένων οργανισμών.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο «Neues Rathaus» (Νέο Δημαρχείο) στο Ανόβερο της Γερμανίας, στο πλαίσιο της έκθεσης Industrial GreenTec Fair.

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

The post Ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014 για την περιβαλλοντική τεχνολογία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα