Έλληνας από την Κρήτη ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, που θα συνομιλήσει με τους διαδηλωτές

Καταγωγή από την Κρήτη έχει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης , Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με ομάδα τούρκων «Αγανακτισμένων» για το πάρκο Γκεζί. Ο Αρίντς αναδεικνύεται σε ηγετική φιγούρα στη γείτονα χώρα, απουσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός περιοδεύει σε χώρες της Βορείου Αφρικής , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθεί να να κατευνάσει τους δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

σε ολόκληρη την Τουρκία .Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο Αρίντς είναι πιο διαλλακτικός και μάλιστα έχει αναλάβει να τον έχει… ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές από δύσκολες καταστάσεις.

Γεννημένος το 1948, ο Αρίντς ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου το 2009. Είναι παντρεμένος και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Αγκυρας με σπουδές Νομικής. Το 1997 έχασα ένα από τα τρία παιδιά του σε τροχαίο.

Απολογούμενος για την αστυνομική καταστολή των πρώτων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ την περασμένη Παρασκευή, ο Μπουλέντ Αρίντς, το “δεξί χέρι” του Ερντογάν κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς και γενικότερα την διεθνή κοινότητα ότι η ηγεσία της χώρας έχει ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου με τους διαδηλωτές.

«Η υπερβολική χρήση βίας από το πρώτο επεισόδιο ενάντια σε εκείνους οι οποίοι επεδείκνυαν ευαισθησία για το περιβάλλον ήταν λάθος και άδικη. Ζητώ συγγνώμη από αυτούς τους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Μπουλέντ Αρίντζ. Η πυροσβετική παρέμβαση του Αρίντς έπιασε τόπο. Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις δηλώσεις του Αρίντς ο οποίος, μετά τη συνομιλία που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ανέλαβε δράση. Αν και τα σχόλιά του έρχονται σε μερική αντίθεση με την αρχική γραμμή του τούρκου πρωθυπουργού περί «εξτρεμιστών και βάνδαλων» διαδηλωτών, ο Αρίντς αυτό που κάνει είναι να δείξει ένα συμφιλιωτικό κλίμα προκειμένου να καταστείλει την οργή των διαδηλωτών .

Έως ότου επιστρέψει ο Ερντογάν από το εξωτερικό, ο Αρίντς θα προσπαθήσει να βάλει μία τάξη στο εσωτερικό της Τουρκίας σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την “εικόνα” της γείτονας , γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα