«Εισαγωγαί – Εξαγωγαί» ο «ΒΑΓΓΕΛΗΣ» και… τα «Πράσινα Πουλμανάκια»

Του ΝΤΙΝΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Μετά το «όχι» Κουβέλη για την Κεντροαριστερά, η «ηχηρή» άρνηση Σημίτη να παραστεί στο συνέδριο του κόμματος συνιστά σαφέστατη αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Κώστας Σημίτης δεν είναι απλό στέλεχος αλλά πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός και οι τοποθετήσεις του έχουν μεγάλη βαρύτητα. Αμέσως μετά την άρνηση Σημίτη, κύκλοι του Ε.

Βενιζέλου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας ότι ήταν μια απλή επιστολή…
Μετά τα έκτροπα, τις καρεκλιές και τα «γαλλικά» στον 4ο όροφο της Ιπποκράτους, ο Β. Βενιζέλος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη συνοχή του κόμματος, πράγμα πολύ δύσκολο, αφού ακόμα και η επιστροφή των τεσσάρων διαγραφέντων βουλευτών (Α. Γκερέκου, Μ. Κασσή, Γ. Κουτσούκου και Κ. Σκανδαλίδη) κατόπιν σχετικής προσκλήσεως δεν ειδώθηκε με καλό μάτι από αρκετά στελέχη που όλο αυτό το διάστημα στηρίζουν τον πρόεδρο. Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας είναι το γεγονός ότι ακόμη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, άσκησε κριτική στην επιλογή Βενιζέλου, σχολιάζοντας στο twitter ότι μπορεί να επιστρέψανε, όμως, η τακτική «Εισαγωγαί – Εξαγωγαί ΕΠΕ» δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει όλοι να σέβονται τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σκηνικό έντασης
Παράγοντες του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και δεν αποκλείουν την πιθανότητα να επαναληφθούν σκηνικά έντασης μπροστά από τις κάλπες που θα στηθούν στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και μέσα στο συνέδριο.
Εκτιμούν μάλιστα ότι οι ομάδες που έθιξαν ζητήματα μεθοδεύσεων και αδιαφάνειας, δηλαδή οι ομάδες Καρχιμάκη και Παναγιωτακόπουλου, θα επιχειρήσουν να πολώσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα προκειμένου να ισχυροποιήσουν τις δυνάμεις τους όταν θα εκλεγούν τα νέα όργανα του κινήματος.
Με δεδομένο ότι ήδη οι διαμαρτυρόμενοι έχουν καταγγείλει «μαγειρέματα», σε ό,τι αφορά το μέτρο, τις εφορευτικές επιτροπές και τα αριστίδην μέλη του Συνεδρίου, ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει στο ΠΑΣΟΚ ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ή ακόμη και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν θα προκληθούν επεισόδια.
Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι σχεδιάζεται απόπειρα νοθείας με την κωδική ονομασία «Τα Πράσινα Πουλμανάκια». Σύμφωνα με τις καταγγελίες, την «ειδική αποστολή» έχει αναλάβει ομάδα νεολαίων που υπέβαλε πακέτα αιτήσεων με τα ίδια ονόματα υποψήφιων συνέδρων σε διάφορα εκλογικά τμήματα.
Οι νεολαίοι-καμικάζι, την τελευταία στιγμή, το βράδυ της Πέμπτης που έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων (και χωρίς να έχουν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα τμήματα στα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου υπέβαλαν τις αιτήσεις), εκμεταλλεύτηκαν την απουσία on line συστήματος και προέβησαν σε πολλαπλές αιτήσεις με τα ίδια ονόματα υποψηφίων. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, την Κυριακή που στήνονται οι κάλπες για την εκλογή συνέδρων, οι νεολαίοι έχουν οργανώσει δρομολόγια με πουλμανάκια από τμήμα σε τμήμα σε όλο το Λεκανοπέδιο, με σκοπό να ψηφίζουν και να ξαναψηφίζουν οι ίδιοι τους «δικούς» τους, ώστε να επιτύχουν την εκλογή «ελεγχόμενων» συνέδρων.
Ο φόβος επεισοδίων μπροστά στις κάμερες είναι αυτό που τρομάζει ακόμα περισσότερο τα στελέχη της Ιπποκράτους, γεγονός που ώθησε κύκλους του Ε. Βενιζέλου να τονίσουν ότι ο πρόεδρος είναι «ο εγγυητής της ενότητας και του αδιάβλητου των διαδικασιών», γεγονός υποδηλώνει και τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ.

••• Προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν και στο φόρουμ διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αφού «ηχηρή» είναι και η άρνηση του Γιώργου Φλωρίδη (Κοινωνικός Σύνδεσμος) να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ έντονος παραμένει ο πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα «Ανδρέας Λοβέρδος», καθώς όπως ισχυρίζονται οι συνομιλητές του Βενιζέλου «αν δεν διαλύσει τον πολιτικό σχηματισμό, δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο συζήτησης με τον πρόεδρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα