ΕΕ: Χαλάρωση του εμπάργκο στη Συρία

Τη χαλάρωση του εμπάργκο εξαγωγών πετρελαίου από τη Συρία αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών των 27 χωρών μελών.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να ενισχυθούν οικονομικά τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στη μάχη της εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση

της συνόδου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να εισάγουν αργό συριακό πετρέλαιο ή και να επενδύουν στον ενεργειακό τομέα επί συριακού εδάφους, με τη σύμφωνα γνώμη της κυβέρνησης της χώρας τους να είναι αναγκαία.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια θα έρχεται σε επαφή με τον Εθνικό Συνασπισμό της Συριακής Αντιπολίτευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η συναίνεσή του, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση για την χαλάρωση του σχετικού εμπάργκο, το οποίο είχε εγκριθεί το 2011, θα επιτρέψει σε εταιρείες με έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο να εισάγουν συριακό πετρέλαιο, αλλά και να εξάγουν τεχνολογία πετρελαϊκής εξόρυξης και επεξεργασίας, αλλά και κεφάλαιο στις περιοχές της Συρίας τις οποίες ελέγχει η αντιπολίτευση.

Το εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου στη Συρία είχε επιβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2011, με στόχο το καθεστώς της Δαμασκού, και είχε ακολουθηθεί το Δεκέμβριο από εμπάργκο και στις εξαγωγές, στερώντας το καθεστώς από μια βασική πηγή ρευστού.

Να σημειωθεί πως εξαγωγές αργού πετρελαίου αποτελούσαν για τη Συρία το ένα τρίτο των εσόδων της σε συνάλλαγμα, με τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν το 95% του συριακού πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα