Τουρκία: Διαψεύδουν τη παραχώρηση αεροπορικής βάσης στο Ισραήλ

Η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Times» σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα ζητήσει από την Τουρκία δικαίωμα χρήσης αεροπορικής βάσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για την αεροπορική βάση «Ακιντζί» στην Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μετά τη σχετική χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Λεβέντ Γκιουμρουκτσού ότι «οι πληροφορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται

ότι το δημοσίευμα «είναι κακόβουλο», ενώ απευθύνεται έκκληση προς την τουρκική «κοινή γνώμη να είναι πιο προσεκτική απέναντι σε εξωπραγματικές ειδήσεις στην ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε».

Πάντως, αύριο, Τρίτη, θα έχει επαφές στην Άγκυρα ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ Γιακόβ Άμιντρορ σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων για την ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Άμιντρορ θα θέσει στην τουρκική πλευρά το θέμα της αεροπορικής βάσης και του εναέριου χώρου και ως αντάλλαγμα θα προτείνει την παροχή στην Τουρκία σύγχρονου συστήματος πυραυλικής αναγνώρισης.

Το αίτημα του Ισραήλ θα στηριχθεί σε σχετική στρατιωτική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1996 μεταξύ των δύο χωρών με την οποία δινόταν στο Ισραήλ η άδεια χρησιμοποίησης της εν λόγω βάσης και του τουρκικού εναέριου χώρου για εκπαιδευτικές πτήσεις.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στην κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κοινές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στη Συρία και ότι η χρησιμοποίηση της βάσης στην Άγκυρα «θα δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή, αλλά και την πίεσή του προς το Ιράν».

Keywords
Τυχαία Θέματα