Ε. Μεϊμαράκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε (ΦΩΤΟ)

Της Άννας Καραβοκύρη

«Η Ελλάδα, με τη σειρά της, παρέχει την ίδια στήριξη στην Αλβανία για την υποψηφιότητά της στην Ε.Ε» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Τίρανα, προσκεκλημένος του ομολόγου του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις συνομιλίες που είχε με τον

Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας αναφέρθηκε στο άριστο κλίμα που κυριαρχεί στις σχέσεις ΕλλάδαςΑλβανίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από πολλά χρόνια η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής έρχεται να επιβεβαιώσει το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, των απευθείας εκπροσώπων του λαού». Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε το μήνυμα πως «Ελλάδα και Αλβανία μπορούμε να προχωρήσουμε ως στρατηγικής σημασίας εταίροι, να επιλύσουμε προβλήματα για το καλό των πολιτών μας αλλά και να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». «Θέλω να σας διαβεβαιώσω», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, «ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα συνεργάζεται με ειλικρίνεια με τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στη χώρα μας και εάν ακούγονται κάποιες διαφορετικές, ακραίες φωνές, αυτές δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου».

Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας. Ο κ. Meta εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η νέα δυναμική των σχέσεων ΕλλάδαςΑλβανίας συμπίπτει με τη βελτίωση της οικονομίας στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση σας, τις θυσίες του λαού αλλά και το δυναμικό ρόλο της χώρας σας ως Προεδρεύουσας της Ε.Ε. » Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας τόνισε πως «η δική σας επίσκεψη αλλά και η 12η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στα κοινοβούλια».

Επίσης, ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου δήλωσε οτι μέσα στους στόχους της ελληνικής Προεδρίας είναι σαφέστατα να μπορέσει η Αλβανία μέχρι τον Ιούνιο να έχει τη θετική εισήγηση της Επιτροπής. Έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει αλλά και με πράξεις έχουμε αποδείξει ότι όλη αυτή η ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η στάση καλής γειτονίας διότι η ένταξη όλων μας θα βοηθήσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και θα είναι προς όφελος των πολιτών μας, διότι θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας και θέσεις απασχόλησης.

Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδα και Αλβανίας είναι άριστες και χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές. Ένα μήνυμα προς τους πολίτες μας, ότι μπορούμε και πρέπει για το καλό όλων και την ανάπτυξη των χωρών μας να συνεργαστούμε και είναι σημαντικό αυτό το μήνυμα να το δίνουν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων.

Με πολύ σεβασμό και συγκίνηση προσέρχομαι στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας. Διότι στο κάθε Κοινοβούλιο ακούγεται η γνήσια φωνή των πολιτών, εμείς είμαστε οι αντιπρόσωποι των πολιτών. Εμείς απολογούμαστε σε αυτούς. Εμείς στηρίζουμε, ελέγχουμε, πιέζουμε τις κυβερνήσεις μας και γι’ αυτό η ευθύνη των κοινοβουλίων είναι παρά πολύ σημαντική στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και χαίρομαι που ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας είναι μια σημαντική προσωπικότητα, όπως εσείς, που πιστεύω μπορείτε να συγκεράσετε όλες αυτές τις απόψεις ακούγοντας όλες πάντα τις πλευρές, όπως απαιτείται και βρίσκοντας πάντα την πιο ισορροπημένη λύση στα προβλήματα των πολιτών μας. Γιατί είναι δύσκολες οι ώρες για τα Κοινοβούλια, πρέπει να πάρουν αποφάσεις, που μακροπρόθεσμα θα δώσουν οφέλη στους πολίτες αλλά βραχυπρόθεσμα θεωρούνται πολύ αντιδημοφιλή και γι’ αυτό δεν πρέπει να περιοριστούμε σε έναν επικυρωτικό ρόλο αλλά να έχουμε και συμμετοχή στο διάλογο για τη λήψη των αποφάσεων.

Στη συνέχεια του προγράμματός του ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει συναντήσεις με ομογενείς Βουλευτές και Υφυπουργούς καθώς και με την ηγεσία και στελέχη κομμάτων Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

The post Ε. Μεϊμαράκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα