Διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών-Άγγιξαν τα τα 60 δισ.

Σε πρωτοφανή επίπεδα εκτοξεύτηκαν τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αγγίζοντας τα 60 δισ. ευρώ, ενώ εξίσου πρωτοφανής είναι και η δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ομολογεί για πρώτη φορά ανοιχτά πως για την υστέρηση των εσόδων κατά 5,2% στο εξάμηνο φταίει η υψηλή ανεργία και η παρατεταμένη ύφεση!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων στο τέλος Ιουνίου

διαμορφώθηκε στα 59,77 δισ. ευρώ έναντι 56,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012 και 59,16 δισ. ευρώ που ήταν στον τέλος Μαΐου.

Δηλαδή τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το Μάιο, το ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 613 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2013 (σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2012) το ληξιπρόθεσμο χρέος φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,7 δισ. ευρώ.

«Φταίει η ύφεση και η ανεργία!»

Εντυπωσιακή είναι η ομολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις αιτίες συσσώρευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για την υστέρηση των τρεχόντων φορολογικών εσόδων.

Η Γ.Γ. Εσόδων αναφέρει πως οι επιδόσεις στον τομέα των εσόδων θα μπορούσε να ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των παρακάτω ανασταλτικών παραγόντων:

Εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, καθώς αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία του.

Παρατεταμένη προσδοκία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 4152/2013, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο.
Δυσμενή οικονομική συγκυρία που εντάθηκε έτι περισσότερο κατά το α’ εξάμηνο του 2013, από την παρατεταμένη ύφεση και τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.

Παραδέχεται δηλαδή πως στο σχεδιασμό και στον προσδιορισμό των στόχων είσπραξης εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών δεν υπολόγισε την έκταση και τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και την τεράστια ανεργία που φτάνει στο 27% και ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε περίπου 1.350.000 άτομα.

Τόσο η ύφεση όσο και η ανεργία είναι συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση (σε συνεργασία με την τρόικα) και, προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών όφειλε να λάβει υπόψη τις παρενέργειες.
Keywords
Τυχαία Θέματα