Διακόσιες οι παράνομες δεξαμενές πετρελαίου μόνο για την Αττική

Το λαθρεμπόριο καυσίμων αποδείχτηκε κερδοφόρο καθώς σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., από τη δράση ενός και μόνον κυκλώματος λαθρεμπορίας, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζεται ότι σε μία διετία υπερέβησαν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, οι παράνομες δεξαμενές καυσίμων, εκεί δηλαδή όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα του λαθρεμπορίου, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπολογίζονται σε 200.

Ο Γ. Σούρλας, γενικός γραμματέας

Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τόνισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια το συνολικό κόστος του λαθρεμπορίου καυσίμων στην ελληνική οικονομία υπερέβη τα 30 δισ. ευρώ, ενώ ετησίως το κόστος αυτό, συμπεριλαμβανομένων των διαφυγόντων κερδών και της απώλειας φορολογικών εσόδων, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Μετά την εξίσωση των ΕΦΚ, ο τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί στα 70-100 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το σύστημα ελέγχου της διακίνησης θέτει ορισμένα ερωτηματικά, ειδικά στις εικονικές εξαγωγές και στα ναυτιλιακά καύσιμα, καθώς πάνω από το 50% των διακινούμενων λαθραία ποσοτήτων καυσίμων προέρχεται από τις δύο αυτές πηγές.

Έρευνα που πραγματοποίησε το 2012 ο καθηγητής του ΑΠΘ Δ. Μάρδας για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έδειξε για παράδειγμα ότι το 2009 δηλώθηκε πως εξήχθησαν από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ 222.900 τόνοι βενζίνης και ντίζελ αξίας 134,5 εκατ. δολαρίων, αλλά η ΠΓΔΜ δήλωσε ότι στο έδαφός της έφτασαν μόλις 12.300 τόνοι, αξίας 10 εκατ. δολαρίων. Τα καύσιμα προς εξαγωγή, σημειωτέον, δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και ΕΦΚ.

The post Διακόσιες οι παράνομες δεξαμενές πετρελαίου μόνο για την Αττική appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα