Δέσμευση Γεωργιάδη για ασφαλιστική κάλυψη στο συνόλο του πληθυσμού εντός 60 ημερών

Το επίμαχο θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού δεσμεύεται ότι θα επιλύσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εντός των επόμενων 60 ημερών, βάσει όσων δήλωσε κατά το 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας με θέμα «Ελληνικό Φάρμακο: υγεία και Ανάπτυξη».

«Αν και οι ανασφάλιστοι είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης και όχι των επιλογών της κυβέρνησης, με απόφαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουμε βρεί τον τρόπο να παρέχουμε ασφαλιστική κάλυψη στο συνόλο του πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των ανασφάλιστων», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον τρόπο επίτευξης του στόχου αυτού.

Αναφορικά με την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ότι θα λειτουργεί πλέον σε άλλη βάση, εκτιμώντας ότι το μέτρο είναι προς το συμφέρον της αγοράς και της τήρησης του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, η οποία έχει οριστεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Τα συνταγογραφικά όρια έπρεπε να τεθούν, είτε είχαμε Μνημόνιο, είτε όχι. Αρκεί να αναλογιστείτε τις ποσότητες των φαρμάκων που έχουν συλλεχθεί κατά καιρούς από κοινωνικές δράσεις. Αυτά όλα τα φάρμακα, πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία και όπως αποδεικνύεται δεν ήταν αναγκαία, γι’ αυτό οι πολίτες τα δωρίζουν», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε κρίνει στις αρχές Απριλίου ότι η καθιέρωση του μηνιαίου «πλαφόν» στη συνταγογράφηση (σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του συνόλου των συνταγών κάθε ιατρού, σε σύγκριση με το 2013) μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας των ασθενών και σε υποβιβασμό του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αναγκαίο το «πάγωμα» του πλαφόν, σταθμίζοντας ανάμεσα σε δύο λόγους δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή μεταξύ της ανάγκης για μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Δέσμευση Γεωργιάδη για ασφαλιστική κάλυψη στο συνόλο του πληθυσμού εντός 60 ημερών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα