“Δεν είχα άλλη επιλογή από το μνημόνιο”

Συνέντευξη στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handesblatt παραχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε, τον Μάρτιο του 2013, για το πακέτο διάσωσης της χώρας με τη συμμετοχή των Κυπρίων καταθετών.

«Ήταν μία μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση.

Είχα υποσχεθεί (στον προεκλογικό αγώνα) ότι δεν πρόκειται να αγγίξουμε τις καταθέσεις, κάτι που τελικά έγινε. Η σχετική απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σοκ για μένα. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κοιτάμε μπροστά, να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας.

Σχετικά με τα γεγονότα που ξέσπασαν στην Κύπρο τον Μάρτιο, σχολίασε πως “είχα μόνο δύο επιλογές. ‘Η μία ελεγχόμενη έκρηξη με περιορισμένες ζημιές ή μία καθολική έκρηξη που θα τα κατέστρεφε όλα. Από εκεί και πέρα, εναλλακτική λύση ήταν η χρεοκοπία”.

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά μετεκλογικά ακολούθησε μία σκληρή στάση και ρωτάει τον πρόεδρο της Κύπρου «εάν έχει απογοητευθεί». Η απάντηση: «Μιλήσαμε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με ρώτησε, εάν αισθάνομαι πικρία». «Και τι απαντήσατε;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Είπα ότι με δεδομένες τις μεγάλες παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχω λόγο να αισθάνομαι πικρία. Υπογράμμισα, ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η αλληλεγγύη των εταίρων μας. Και νομίζω ότι την έχουμε» επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης.

“Ανάκαμψη το 2014″

Ο Νίκος Αναστασιάδης ελπίζει ότι η ανάκαμψη για την κυπριακή οικονομία θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μάλιστα, δε δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον προκάτοχό του, Δημήτρη Χριστόφια, για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ακόμα, ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους Κύπριους πολίτες, για τους οποίους δήλωσε πως “δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες και αυτό βοηθάει. Δεν υπάρχουν ούτε διαδηλώσεις, ούτε πορείες, ούτε απεργίες…”.
Keywords
Τυχαία Θέματα