Οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο

15:48 31/8/2013 - Πηγή: TNSite
Μέσα από πίνακες παρουσιάζονται χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να ενημερωθούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Εκτός από το τμήμα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής παρουσιάζουμε
και τα 10 τμήματα γενικότερα που απαιτούσαν τα λιγότερα μόρια.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο. Χαμηλότερη βάση: 6.916 μόρια

Οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σημειώθηκαν σε ξενόγλωσσα τμήματα που έχουν όμως την ιδιομορφία ότι απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα και επίτευξη ελάχιστης βαθμολογίας 10. Τα τμήματα αυτά δεν διεκδικούνται από μεγάλο αριθμό υποψηφίων οπότε δεν εξάγονται και ασφαλή συμπεράσματα. Αν παραβλέψουμε τα ξενόγλωσσα τμήματα διαπιστώνουμε ότι η χαμηλότερη βάση εισαγωγής για το 1ο επιστημονικό πεδίο διαμορφώθηκε για τμήμα των ΑΕΙ στα 10.232 μόρια, αφού τόσα απαιτούνταν για την εισαγωγή στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Για τα τμήματα των ΤΕΙ του 1ου πεδίου τη χαμηλότερη βάση την είχε το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο που απαιτούσε για την εισαγωγή 6.916 μόρια. Από εκεί και περά κάτω από τα 10.000 μόρια είχαν αρκετά τμήματα των εκκλησιαστικών ακαδημιών.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

10.232

ΤΜΗΜΑ ΤΕΙ

ΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε. (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.

6.916

Τα 10 τμήματα με τη μικρότερη βάση εισαγωγής στο 1ο πεδίο

2ο επιστημονικό πεδίο. Χαμηλότερη βάση: 7.232 μόρια

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής για τμήμα των ΑΕΙ σημειώθηκε στο τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Το εν λόγω τμήμα απαιτούσε για την εισαγωγή 7.584 μόρια. Όσον αφορά τα ΤΕΙ η μικρότερη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 7.232 μόρια και αφορούσε το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας στο Μεσολόγγι.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)

7.584

ΤΜΗΜΑ ΤΕΙ

ΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ - ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)

7.232


Τα 10 τμήματα με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής

3ο επιστημονικό πεδίοΧαμηλότερη βάση εισαγωγής: 10.928 μόρια

Στα 57 τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου η χαμηλότερη βάση εισαγωγής για τμήμα των ΑΕΙ διαμορφώθηκε στα 11.710 μόρια καθώς τόσα απαιτούσε το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα τη Λήμνο. Για τα τμήματα των ΤΕΙ παραδοσιακά τη χαμηλότερη βάση την είχε η Νοσηλευτική των ΤΕΙ Αν.Μακεδονίας -Θράκης με έδρα το ακριτικό Διδυμότειχο.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΛΗΜΝΟΣ)

11.710

ΤΜΗΜΑ ΤΕΙ

ΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)

10.928



4ο επιστημονικό πεδίο. Χαμηλότερη βάση: 6.916 μόρια

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη βάση σημειώθηκε σε τμήμα της ακριτικής Ορεστιάδας και συγκεκριμένα σ το τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης που απαιτούσε 8.207 μόρια. Πιο χαμηλή ήταν η βάση στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών (8.008)του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το οποίο όμως απαιτούσε εξέταση σε ειδικό μάθημα. Όσον αφορά τα ΤΕΙ στο 4ο πεδίο υπάρχουν πολλά τμήματα με βάση κάτω από τα 7.500 μόρια όμως η χαμηλότερη βάση αφορούσε το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος-Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομίας που είναι κοινό με το 1ο επιστημονικό πεδίο και είχε βάση 6.916 μόρια.

ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)

8.207

ΤΜΗΜΑ ΤΕΙ

ΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε. (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.

6.916


5ο επιστημονικό πεδίο. Χαμηλότερη βάση 7.882

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο τα περισσότερα τμήματα οδηγούν σε οικονομικά επαγγέλματα. Η χαμηλότερη βάση εισαγωγής για ακόμη μια χρονιά σημειώθηκε στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού που βρίσκεται στη Σπάρτη. Για την εισαγωγή στο εν λόγω τμήμα των ΑΕΙ απαιτούνταν 9.307 μόρια. Όσον αφορά τα ΤΕΙ σε απόλυτα νούμερα τα 4.215 μόρια ήταν η χαμηλότερη βάση εισαγωγής για το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας το οποίο όμως απαιτούσε εξέταση σε ειδικό μάθημα. Από τα τμήματα που δεν απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα τη χαμηλότερη βάση την είχε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Καλαμάτα με 7.882 μόρια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ)

9.307

ΤΜΗΜΑ ΤΕΙ

ΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) - ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

7.882



Καλόγηρος Βασίλειος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα