Δεν χωρούν κομματικά παιχνίδια

Του Νικόλαου Καραμανλή

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι εξόχως διδακτικές για το τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες και τι πρέπει να αποφεύγουν οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης. Το πρώτο μάθημα είναι ότι «αν δεν σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις». Επί σειρά ετών, βλέπαμε και διαπιστώναμε ότι η ΕΡΤ, με τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, είχε καταντήσει φορέας αποκατάστασης κομματικών και «ημετέρων». Και όταν η κυβέρνηση πήρε, ομολογουμένως αιφνιδιαστικά και ολίγον άκομψα, τις αποφάσεις της, λίγο έλειψε να γίνει

επανάσταση. Ολοι θυμήθηκαν ότι υπάρχει και η ΕΡΤ, της οποίας τα προγράμματα μόνο μία μειοψηφία παρακολουθούσε.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ όντως έσπασε αβγά και βρήκε μπροστά του τους «συνήθεις υπόπτους», εκείνους που ακούν «μεταρρύθμιση» και βγαίνουν αμέσως στους δρόμους για να μη χάσουν τα κεκτημένα. Αλήθεια, ποια είναι αυτά τα «κεκτημένα»; Μήπως δεν είναι τα προνόμια που ένα φαύλο πολιτικό σύστημα μοίραζε αφειδώς σε βάρος του κοινού συμφέροντος; Καλά έκανε το Μέγαρο Μαξίμου και επέμεινε στη μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ, γιατί οι μεγάλες αλλαγές από κάπου πρέπει να αρχίσουν. Και καλύτερα να αρχίσουν από έναν φορέα που βρίσκεται σε απαξίωση και έχει αντιπαραγωγικές λειτουργίες.

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ πιο δύσκολο μέρος του εγχειρήματος ήταν να πειστούν οι κυβερνητικοί εταίροι. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν δίκιο να αντιδρούν για τον τρόπο, δεν έχουν όμως επί της ουσίας. Ο ρόλος αυτής της κυβέρνησης είναι απλός, αλλά το έργο της δύσκολο. Δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο από μεταρρυθμίσεις, τίποτε άλλο από τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία. Οταν συμφωνούσαν με τον Σαμαρά να στηρίξουν την κυβέρνησή του, το γνώριζαν.

ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ από το να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει. Είναι μονόδρομος. Φυσικά και πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου να ακολουθήσει πιο λεπτούς, χειρουργικούς, χειρισμούς, αλλά χωρίς να ξεστρατίσει. Και οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν χωρούν παιχνίδια εξουσίας. Η ιστορία θα είναι αμείλικτη, εάν θυσιάσουν την έξοδο από την κρίση για να αποκομίσουν οφέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα