ΑΣΕΙ: Εισαγωγή με βάση την ιθαγένεια και όχι το γένος

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν «πέρασε», τελικά, από τη Βουλή η πρόταση των 85 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές θα έπρεπε να έχουν ελληνική καταγωγή. Έτσι, και στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, η ελληνική καταγωγή δεν θα αποτελεί κριτήριο προκειμένου ένας Έλληνας πολίτης (δηλαδή πολίτης με ελληνική ιθαγένεια) να φοιτήσει στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).
Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης δόθηκε η σχετική εγκύκλιος της προκηρύξεως

του διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών/τριών των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), που αφορά όλες τις σχολές αξιωματικών και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και των επικείμενων εξετάσεων είναι ότι και τη χρονιά αυτή η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται με βάση την ιθαγένεια και όχι το γένος, κάτι που ισχύει από την εφαρμογή του σχετικού νόμου Βενιζέλου.
Η πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους συνεπικουρούσε και διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι στρατιωτικοί θα πρέπει να έχουν και ελληνική καταγωγή, για φέτος τουλάχιστον, δεν «πέρασε»…
Ως ΑΣΕΙ θεωρούνται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η Σχολή Ικάρων (ΣΙ), η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), ενώ ως ΑΣΣΥ η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ). Όσοι και όσες επιθυμούν να ενημερωθούν για την εγκύκλιο αυτή μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (www.geetha.mil.gr).

«Έφυγε» ο αντιστασιακός ναύαρχος Νίκος Παππάς

Ο κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος», του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας, ο αντιστασιακός ναύαρχος Νίκος Παππάς, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.
Ο Νίκος Παππάς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στο Κίνημα του Ναυτικού, το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της χούντας έως τότε. Το Κίνημα οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και συμμετείχαν εκτός από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και αξιωματικοί από την αεροπορία και τον στρατό.
Ο Νίκος Παππάς ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και ενώ το Κίνημα είχε ήδη προδοθεί, αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Με την κίνηση αυτή κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα, «ανανέωσε» την αντίσταση και δημιούργησε αίσθηση στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας να γίνει η ανταρσία του «Βέλους» πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. Το αντιτορπιλικό «Βέλος» λειτουργεί σήμερα ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στον Φαληρικό Κόλπο στην Αθήνα.
Μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974, διετέλεσε διευθυντής Διοικήσεως Ναυστάθμου Σαλαμίνας για έναν χρόνο. Το 1976, υπηρέτησε ως διευθυντής Πολεμικής Σχεδιάσεως ΓΕΝ και Ακόλουθος Αμύνης στη Μεγάλη Βρετανία έως το 1979.
Την περίοδο 1979-1980, ήταν διοικητής Ταχέων Σκαφών και από το 1980 έως το 1981 διοικητής αντιτορπιλικών και υπαρχηγός Ναυτικού. Το 1981, ανέλαβε τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το 1982 επιλέχτηκε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1986.
Αργότερα αρνήθηκε πολλές φορές να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς και να αναλάβει κυβερνητικά αξιώματα γιατί, όπως έλεγε, δεν ήθελε «να λάβει κομματικά χαρακτηριστικά, μια προσπάθεια που αποσκοπούσε μόνο στην επαναφορά της δημοκρατίας για όλους τους Έλληνες». Εξαίρεση αποτέλεσε η συμμετοχή του ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (1989) και στην οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).
Ήταν παντρεμένος με τη Χαρίκλεια Παπαναστασίου με την οποία απέκτησαν δύο γιους. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη στις 11 το πρωί από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα