Απάντηση-κόλαφος Κομισιόν για τις προτάσεις της τρόικας

«Οριακές καταστάσεις» που «δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο», χαρακτηρίζει η Κομισιόν τις προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά στην Ελλάδα, η επέκταση των οποίων ανοίγουν το δρόμο σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών.

Η εν λόγω τοποθέτηση της Κομισιόν, η οποία προκλήθηκε έπειτα από ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ,

Συλβάννας Ράπτη, ήρθε μια μέρα μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει τις περικοπές στη συντάξεις αντισυνταγματικές.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι προτάσεις της τρόικας μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και ως εξαίρεση και όχι «για παρατεταμένη χρονική περίοδο», αφού σε γενικές γραμμές είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία προβλέπει μέσο χρόνο εργασίας εβδομαδιαίως μέχρι 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών), δεν επιτρέπει έξι ημέρες εργασία και μόνο 11 ώρες ημερήσια ανάπαυση για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Εκ μέρους της Κομισιόν απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι «Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Η κ. Ράπτη, μέσω της ερώτησή της, καλούσε την Επιτροπή να δώσει γραπτή απάντηση εάν:

«1. Συμμερίζεται πράγματι τις προτάσεις που γίνονται στην Ελλάδα για χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας;

2. Πώς νομίζει πως οι προτάσεις αυτές συμβιβάζονται με το κοινοτικό κεκτημένο και τις επιταγές των Συνθηκών της ΕΕ και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

3. Έχει εκπονήσει επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας που εισηγείται δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;».

Η απάντηση του Όλι Ρεν έχει ως εξής:

«1. Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, η νομοθεσία ορισμένων κρατών-μελών θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ώστε να στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

2. Το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ορίζει γενικές αρχές σχετικά με τις δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας. Το άρθρο αυτό στηρίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ μέσω της οδηγίας 2003/88/ΕΚ , η οποία προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και ορίζει ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης και μέγιστα όρια χρόνου εργασίας.

Η οδηγία προβλέπει ότι κάθε εργαζόμενος δικαιούται ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης έντεκα διαδοχικών ωρών ανά εικοσιτετράωρο και ελάχιστη εβδομαδιαία περίοδο αδιάλειπτης ανάπαυσης τουλάχιστον 24 ωρών .

Συνεπώς, είναι πιθανό, όπως προβλέπεται από την οδηγία, ο εργαζόμενος να αναπαύεται το λιγότερο έντεκα ώρες ημερησίως ή να εργάζεται έξι συναπτές ημέρες.

Ω

Keywords
Τυχαία Θέματα