Ανένδοτοι οι Δήμαρχοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ παραμένουν στους δρόμους

Κι ο χθεσινός μαραθώνιος συσκέψεων και συζητήσεων Δημάρχων με υπουργούς και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απέβησαν άκαρπες. Οι όποιες βελτιώσεις επέφερε η κυβέρνηση στο επίμαχο νομοσχέδιο θεωρούνται, « κοροϊδία » από τους αυτοδιοικητικούς με αποτέλεσμα να παραμένουν τα δημαρχεία κλειστά σε ολόκληρη την χώρα κι οι Δήμαρχοι με τους δημοτικούς υπαλλήλους στους δρόμους!

Στις 10:30 οι αιρετοί θα διαδηλώσουν στη Βουλή, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα

των υπαλλήλων τους, – σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί – , και στην καταστρατήγηση της «συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ» με τις πρόσθετες διατάξεις περί Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας που θέλει να ελέγχει προκαταρκτικά και ουσιαστικά να λαμβάνει μέρος στη σύνταξη του προϋπολογισμού των δήμων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις 11:00 σήμερα, Τετάρτη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.

Νέα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος από τη ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Από την δική του πλευρά το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει διαθέσιμο να υποχωρήσει στα παρακάτω σημεία;

Δεν θα υποστούν συνέπειες όσοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό.Υπολογίζεται πως πρόκειται για 200 άτομα.
Για τους σχολικούς φύλακες θα δημιουργηθεί πρόγραμμα με πλασματικά έτη για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Σύμφωνα με τις βελτιώσεις, ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η ΚΥΑ για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Π.Δ. τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των δημοτικών αστυνόμων στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους. Το Π.Δ. αντικαθίσταται με ΚΥΑ.
Εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, σε συνεργασία με τους δήμους.
Επίσης, μέχρι την απορρόφηση των δημοτικών αστυνόμων θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.

Γ. Σπ. Π

Keywords
Τυχαία Θέματα