Ανέκδοτο κείμενο της Αγκάθα Κρίστι στη δημοσιότητα

Ένα ανέκδοτο κείμενο της κορυφαίας Αγκάθα Κρίστι, γραμμένο το 1945, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί προπαγάνδα υπέρ της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας, έφερε στο “φως” ο επιμελητής των έργων της στον εκδοτικό οίκο HarperCollins, Ντέιβιντ Μπράουν. Πρόκειται για μία έκθεση – δοκίμιο που γίνεται για πρώτη φορά προσβάσιμη στο ευρύ κοινό και θα συμπεριληφθεί στην επανέκδοση του συλλογικού μυθιστορήματος «Ask a Policeman» του 1933, που έγραψαν από κοινού πολλοί γνωστοί συγγραφείς του είδους, μέλη του Detective Club

του Λονδίνου.

«Της το είχε παραγγείλει το Υπουργείο Πληροφοριών με σκοπό να το διασπείρει στο εξωτερικό. Ήταν στην πραγματικότητα ένα κείμενο προπαγάνδας. Προσπαθούσαν, υποθέτω, να εγκωμιάσουν τις αρετές του βρετανικού και γενικότερα του δυτικού τρόπου ζωής, κι έτσι η κυβέρνηση της ανέθεσε να συντάξει αυτό το κείμενο για το είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας», είπε ο Μπράουν στην εφημερίδα Guardian.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η συγγραφέας δεν διστάζει στο κείμενο να εκφράσει τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις της για το είδος της προπαγανδιστικής λογοτεχνίας.

Το «Ask a Policeman» ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα που συνέθεσαν τα μέλη του Detection Club, τη ομάδας Βρετανών συγγραφέων της δεκαετίας του 1930, ενώ μπήκε ως προσθήκη στον πρόλογο το ανέκδοτο κείμενο της Κρίστι αργότερα.

Επίσης στο κείμενο, η συγγραφέας είχε γράψει και κάποιες παρατηρήσεις στις οποίες κριτίκαρε την αστυνομική συγγραφέα Μάρζερι Άλινγκαμ, η οποία εκείνη την εποχή ήταν εξίσου επιτυχημένη.

Η Κρίστι δεν συμμετείχε στον τόμο του 1933, αλλά το δοκίμιο αυτό αποδεικνύει, όπως υπογραμμίζει ο επιμελητής του τόμου, ότι «διάβαζε και ενημερωνόταν για ό,τι κυκλοφορούσε στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Δεν ήταν μια συγγραφέας που έγραφε σε απομόνωση».

Όσο για τον δικό της ήρωα, Ηρακλή Πουαρό, έγραψε πως «μερικές φορές ντρέπομαι γι’ αυτόν. Όχι για τον ίδιο αλλά για τον τρόπο της ζωής του. Θα πήγαινε κανείς να τον συμβουλευτεί; Έχω την εντύπωση πως όχι».

Πηγή: http://www.protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα