Αναζητώντας τη «Χρυσή πόλη»

Την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης εξιστορεί η θεατρική παράσταση «Χρυσή Πόλη», που βασίζεται στο ομότιτλο έργο της Δανάης Τανίδου και θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και της θεατρικής ομάδας «Παπαλάνγκι», σήμερα και αύριο, στην αποβάθρα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη

στο θέατρο «Αμαλία» και αποτελεί τη συμμετοχή των δύο ομάδων στις εκδηλώσεις για τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ και τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, μια νέα γυναίκα, η Ραχήλ, υποχρεώνεται τον 15ο αιώνα να παντρευτεί τον αδελφό του χαμένου άντρα της, όπως ορίζει ο νόμος.
Μία άλλη, η Μύριαμ, τον 17ο αιώνα, συναντάει και ακολουθεί έναν ψευδο-μεσσία, ενώ μία τρίτη, η Σάρα, ζει από πρώτο χέρι τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης.
Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, μια τέταρτη, η Χάνα, οδηγείται μαζί με πολλές άλλες στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ολες ζουν στη Θεσσαλονίκη και όλες αναζητούν τη Χρυσή Πόλη «που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά».
Εχοντας σε πρώτο πλάνο προσωπικές ιστορίες γυναικών, μια ομάδα αφηγητών διατρέχει τους αιώνες και ζωντανεύει, με τα απλά θεατρικά μέσα που διαθέτει, την ιστορική διαδρομή της ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, από την άφιξη με καράβι το 1492 έως τη μοιραία αναχώρηση με τρένο το 1943.
Η σκηνοθεσία είναι του Τ. Αγγελόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μ. Δεληαγγέλου, η κινησιολογική επιμέλεια του Κ. Κατσαμάκη, η μουσική επιμέλεια του Κ. Βόμβολου και παίζουν οι ηθοποιοί: Ε. Σταμούλη, Στ. Μαυρόπουλος, Γ. Γιόκοτος, Α. Ευθυμίου, Μ. Σπηλιοπούλου, Λ. Ταουσιάνη, ενώ ζωντανά επί σκηνής παίζει ακορντεόν ο Γ. Λόλας.

Πηγή : http://www.ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα