«Παγωμάρα» στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης – Τι καταγγέλει ο κλάδος πετρελαιοειδών

Ένα απίστευτο αλαλούμ υπάρχει στη διαδικασία για την καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης.

Όπως αναφέρει η capital.gr, σε 10 ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών και ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση αν και χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα χαλαρότερα κριτήρια για την

καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, να χρειαστεί τελικά η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν στο οικονομικό site ότι όσοι δικαιούχοι καταναλωτές προμηθευτούν πετρέλαιο αυτό το 10ήμερο δε θα χάσουν την επιδότηση αλλά θα την εισπράξουν όταν ανοίξει το σύστημα και υποβάλουν τα στοιχεία τους.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το δεκαήμερο δε μπορεί να λειτουργήσει η ευνοϊκή πρόβλεψη για προκαταβολή του επιδόματος και οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του κόστους του πετρελαίου.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά και μία δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα «Ηλείας» το 2007, δηλαδή είσπραξη της προκαταβολής του επιδόματος από επιτήδειους μη δικαιούχους. Με βάση τη λύση που εξετάζεται η προκαταβολή θα καταβάλλεται στο δικαιούχο μόνο εφόσον ο πρατηριούχος επιβεβαιώσει τη λήψη της παραγγελίας αλλά και έχουν προηγηθεί κάποιες επαληθεύσεις στο φορολογούμενο.

Το θέμα που προέκυψε προκαλεί αναβρασμό στον κλάδο των πετρελαιοειδών, με εκπροσώπους των εταιρειών να κάνουν λόγο για απαράδεκτη προχειρότητα. «Το θέμα ήταν γνωστό από περασμένο Μάιο και άφησαν τις αποφάσεις για την τελευταία στιγμή», αναφέρουν πηγές του κλάδου που προσθέτουν ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφές πως θα χορηγηθεί το επίδομα, δεν έχει αναρτηθεί στη ΓΓΠΣ κάτι σχετικό με τις διαδικασίες της αίτησης. Ένα ακόμη θέμα που θέτουν οι εταιρείες είναι ότι ήδη η ΓΓΠΣ διαθέτει όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων και επομένως η διαδικασία υποβολής εκ νέου των στοιχείων συνιστά ένα είδος «περιττής τιμωρίας του καταναλωτή».

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου των πετρελαιοειδών δεν υπάρχουν καθόλου παραγγελίες παρότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει και σήμερα στην Αττική το diesel θέρμανσης διατίθεται στο 1,27 ευρώ το λίτρο, δηλαδή με το επίδομα πέφτει στο 0,92 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο το αλαλούμ με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες, η ασάφεια με την προκαταβολή του επιδόματος αλλά και ο καλός καιρός έχουν παγώσει τις παραγγελίες.

The post «Παγωμάρα» στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης – Τι καταγγέλει ο κλάδος πετρελαιοειδών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα