Αναβλήθηκε η δίκη των νεοναζί στη Γερμανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναβλήθηκε για τις 14 Μαΐου η πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία, η οποία άρχισε σήμερα. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU (Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα), Μπεάτε Τσεπ. Το δικαστήριο θα εξετάσει τα αιτήματα αναβολής για μεροληψία, που κατέθεσαν οι τρεις συνήγοροι της Μπεάτε Τσέπε.

Η Τσεπ κατηγορείται ότι δολοφόνησε 10 ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν ΄Ελληνα και 8 Τούρκους μετανάστες. Η υπόθεση συγκλόνισε τη χώρα και η δίκη θεωρείται

μία από τις σημαντικότερες της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ακόμα συμμετοχή σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία και σε 15 ληστείες τραπεζών. Η Μπεάτε Τσεπ είναι το μοναδικό επιζόν μέλος της νεοναζιστικής ομάδας. Τα άλλα δύο ηγετικά μέλη, ο Ούβε Μούντλος και ο Ούβε Μπένχαρτ αυτοκτόνησαν το Νοέμβριο του 2011, ύστερα από αποτυχημένη ληστεία σε τράπεζα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή από τους αστυνομικούς. Το γεγονός αυτό αλλά και η ανατίναξη του σπιτιού τους από την Τσέπε στη συνέχεια, έγινε η αιτία για την αποκάλυψη της εγκληματικής ομάδας.

Μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου δεκάδες οχήματα μέσων ενημέρωσης, μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την διεξαγωγή της δίκης. Η γερμανική κοινή γνώμη, που περίμενε επί μήνες τη δίκη, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα εκτυλίσσονται στο Μόναχο αλλά και για τα μέλη της οργάνωσης, η οποία -σχεδόν ανενόχλητη- δολοφονούσε επί χρόνια σε διάφορα σημεία της Γερμανίας με ρατσιστικά κυρίως κίνητρα.

Όπως αναμένονταν, η δίκη ξεκίνησε μετ΄ εμποδίων με τους συνηγόρους υπεράσπισης να προσπαθούν να διακόψουν τη δίκη επικαλούμενοι μεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ. Για το σχετικό αίτημα θα αποφανθεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Keywords
Τυχαία Θέματα