Ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους οι σοσιαλιστές

Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν την Δευτέρα δύο πρώην υπουργοί των σοσιαλιστών, η Ελιζαμπέτ Γκιγκού και ο Κλοντ Μπαρτολόν, για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, της γαλλικής βουλής, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, την Κυριακή.
Η προεδρία της Εθνοσυνέλευσης έμοιαζε να προορίζεται για την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά η πρώην σύντροφος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ απέτυχε

να εκλεγεί με αντίπαλο έναν διαφωνούντα σοσιαλιστή στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία.
Η εκλογή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, μια θέση με μεγάλο κύρος, ο κάτοχος της οποίας είναι το τέταρτο πρόσωπο στην κρατική ιεραρχία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου.
“Είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης”, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της περιφέρειας Σηκουάνα – Σεν-Ντενί (παρισινά προάστια) Κλοντ Μπαρτολόν, πρώην υπουργός αναπληρωτής αρμόδιος για τις Πόλεις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Λε Παριζιάν”.
Ο Κλοντ Μπαρτολόν, 60 ετών, πρόσθεσε πως, μολονότι δεν αποτελεί “μέρος του ιστορικού κύκλου” των στενών συνεργατών του Φρανσουά Ολάντ, θεωρεί πως ήταν “χρήσιμος και πιστός” στον αρχηγό του κράτους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, μολονότι είχε προηγουμένως υποστηρίξει την Μαρτίν Ομπρί στις προκριματικές των σοσιαλιστών, το φθινόπωρο του 2011.
Σήμερα το μεσημέρι, η Ελιζαμπέτ Γκιγκού, 65 χρόνων, επίσης βουλευτής της περιφέρειας Σηκουάνα – Σεν-Ντενί, η οποία υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε πως είναι “διαθέσιμη” για τη θέση.
“Επιθυμώ να έχω ευθύνες στο γραφείο της Ευνοσυνέλευσης και, αν μου ανετίθετο η υψηλότερη ευθύνη, θα ήταν προφανώς μεγάλη τιμή για μένα να την αναλάβω, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας συλλογικός μηχανισμός”, δήλωσε η Γκιγκού προς τους δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Εθνοσυνέλευσης.
Τα ονόματα του Ζαν Γκλαβανί, πρώην υπουργού Γεωργίας, και της νυν υπουργού Μεταρρύθμισης του Κράτους, της Μαριλίζ Λεμπρανσί, έχουν επίσης αναφερθεί. Η Λεμπρανσί διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδιαφέρεται για τη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα