Άκυρο από το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το αποτεφρωτήριο

Στον αέρα τα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου

Στη σθεναρή άρνηση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη προσκρούει το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

Σύμφωνα με το voria.gr,

πριν από περίπου τρεις μήνες το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη δεν ενέκρινε, μετά από αίτημα του κεντρικού δήμου, το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο χωροθέτησης του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών (Κ.Α.Ν.).

Υπενθυμίζεται ότι αν και η συγκεκριμένη έκταση, που βρίσκεται εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο νόμος προβλέπει ότι απαιτείται και η έγκριση του δήμου στον οποίο βρίσκεται.

Κατά του αιτήματος του δήμου Θεσσαλονίκης τάχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας – Χορτιάτη η παράταξη του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, καθώς και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρατάξεις που αντιτίθεται στην δημιουργία του αποτεφρωτηρίου επικαλούνται περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν ένας δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στα όρια άλλου δήμου.

Μετά από το πρώτο «όχι», ο δήμος Θεσσαλονίκης επανήλθε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ζητώντας να συμπεριληφθεί το αποτεφρωτήριο στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πυλαίας. Και πάλι όμως το νέο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτετζίδη.

Πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές με τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία αποτεφρωτηρίου. «Θα το ξανασυζητήσουμε και θα προσπαθήσουμε να άρουμε τους περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς λόγους που επικαλούνται» τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. Όπως σημείωσε, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ζητήσει να παραβρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα αναλυτικά. «Είναι ένα έργο που θέλουμε να προχωρήσει συναινετικά» υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

Η έγκριση από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ενός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου είναι απαραίτητη προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να ληφθούν οι αναγκαίες άδειες. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ζητάει ο νόμος, καθώς και στις αρχιτεκτονικές, τοπογραφικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες.

Το αποτεφρωτήριο είναι έργο προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται να γίνει σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου, έκτασης 500 -600 στρμ., στα κοιμητήρια της Θέρμης που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο.

The post Άκυρο από το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το αποτεφρωτήριο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα