Άγρια κόντρα στη Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2013 η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Κλίμα έντασης επικράτησε στην πρώτη ημέρα συζήτησης στον απόηχο και της επεισοδιακής ψήφισης του μνημονίου ΙΙΙ.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για προϋπολογισμό «εθνοκτόνο»,

«που κανείς οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι θα βγει» και για «συνειδητά ψέματα» και «εμπορία του φόβου της χρεοκοπίας».

Δηλώσεις Στουρνάρα

Καθησυχαστικός ότι θα γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης για τη χώρα μας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στη Βουλή επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ. Παράλληλα, εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα με τις οποίες, όπως είπε, καλεί τους επενδυτές να αποφύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κάνει διορθωτικές δηλώσεις.

«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Μεταφέρω την συνέντευξη του κ. Γιούνκερ προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω καμία αμφιβολία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στη σύντομη παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

Κριτική στις αντιφατικές δηλώσεις των ευρωπαίων

Σφοδρή κριτική απέναντι στη στάση που τήρησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με πρώτο το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, διατυπώθηκε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά μάλιστα σκληρή στάση και μία προειδοποιητική δήλωση της Βουλής.

Αναφερόμενος στις αντιφατικές δηλώσεις των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος, αλλά και την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος, πρότεινε να υπάρξει μια προειδοποιητική δήλωση της Βουλής, με την οποία να καθίσταται σαφές, πως «η παράταση της εκκρεμότητας είναι αργός θάνατος και πως η κοινωνική και πολιτική έκρηξη, δεν είναι πρόβλημα ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό».

«Το ντόμινο που θα δημιουργηθεί, θα θίξει όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας και την Ευρωζώνη συνολικά. Και πως τελικά, όποιος παίζει με τις αντοχές της Ελλάδας, παίζει με τις αντοχές του λαού του» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Θεωρώντας πως η Ελλάδα «θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου» και με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «που πλήρωσε ένα πάρα πολύ ακριβό τίμημα ευθύνης», ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα που πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, επίμονοι, σκληροί στη διαπραγμάτευση».

«Το Eurogroup θα πρέπει να δώσει απάντηση για την εκταμίευση των δόσεων και τη βιωσιμότητα του χρέους, (γιατί τα μέτρα θα πρέπει να είναι τα τελευταία),

Keywords
Τυχαία Θέματα