Αγωνία για το «υπερηχογράφημα» της τρίτης κάλπης

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις παραπομπής, ή τέσσερις κάλπες όσα τα πρόσωπα που προτείνεται να παραπεμφθούν, θα στηθούν την Πέμπτη στη Βουλή; Όσες και να είναι, όπως έλεγε, ο μακαρίτης, ο Χαρίλαος Φλωράκης, θα είναι… γκαστρωμένες και τα γεννητούρια τους θα έχουν πολύ, πολιτικό, ενδιαφέρον, πολύ σασπένς, ως προς το τι «αρρώστιες» θα βγάλουν τα βρέφη τα οποία θα προκύψουν. Στενός συνεργάτης ενός μέλους της προανακριτικής, με τον οποίον μίλησε το «Π» μας είπε πως «η εκτίμηση του είναι

πως τελικά θα στηθούν τρεις κάλπες» αλλά όλα είναι ανοιχτά μέχρι να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις η διάσκεψη των προέδρων, αφού αξιόπιστες εκτιμήσεις καλά γνωριζόντων τα της βουλής λένε ότι «οι 4 κάλπες έχουν μάλλον κλειδώσει»

Η ουσία είναι αλλού: Υπάρχουν κομματικές πηγές στη Συγγρού, που λένε πως, προκειμένου να μην γίνει «κάποιο ατύχημα» στην κάλπη που στήνει ο ΣΥ.ΡΙΖ. Α. με επίκεντρο τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου, «καλύτερα όσοι θέλουν να εκφράσουν το θυμικό τους ή τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία των εκλογικών τους περιφερειών, να ξεσπάσουν στον Παπανδρέου». Επειδή, βέβαια, δεν μπορεί κάποιος να ελέγξει το θυμικό των βουλευτών , ειδικά στο πλαίσιο μιας μυστικής ψηφοφορίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως και οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους. Είναι, με άλλα λόγια διαφορετικής τάξης ζήτημα να αποφασισθεί, η μη παραπομπή Παπανδρέου, με 100 αντίθετες ψήφους κι άλλης τάξης, αν «τον στήσουν στον τοίχο» πάνω από 125 βουλευτές.

Η όπως – όπως επανένταξη στο ΠΑΣΟΚ μερικών προσφάτως διαγεγραμμένων αποτυπώνει έναν φόβο, μικρό η μεγάλο κατά περίσταση σε ότι αφορά την τύχη του τ. πρωθυπουργού. Διότι είναι προφανές πως αν παραπεμφθεί ο τ. πρωθυπουργός, το «υπερηχογράφημα» της κάλπης Παπανδρέου και το πολιτικό μήνυμα που η Βουλή θα εκπέμψει προς την κοινωνία θα περιέχει και την αναγνώριση των πολιτικών ευθυνών, όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είτε συνεργάστηκαν μαζί του, είτε δεν αναγνώρισαν πιο νωρίς τις ευθύνες του.

Σχετικά άρθρα:

Ποιος αποφασίζει για τις κάλπες

Keywords
Τυχαία Θέματα