Άγνωστες επιστολές του Καζαντζάκη

Πέντε ανέκδοτες επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς τον νομικό και λόγιο Νικόλαο Πάτρα φέρνει στο φως το περιοδικό «Εντευκτήριο» στο τελευταίο τεύχος του.
Είναι γραμμένες κατά την περίοδο 1931-1933. Η γνωριμία τους έγινε τον Ιούνιο του 1931, στο πλοίο «Πατρίς ΙΙ», ταξιδεύοντας από τον Πειραιά στη Μασσαλία, με προορισμό του το Παρίσι, όπως αναφέρει στην παρουσίαση ο Χρήστος

Καββαδάς.
Σε μία από τις επιστολές του, ο Καζαντζάκης γράφει από τη Μαδρίτη και ζητά από τον Πάτρα να απευθυνθεί σε διευθυντές εφημερίδων, προκειμένου να δημοσιευτούν κείμενά του από την Ισπανία. Προτιμά περισσότερο τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης γιατί «υπάρχουν ακόμα εκεί οβραίοι που ενδιαφέρονται για την αλοτινή πατρίδα, την Ισπανία».
Στις 18 Ιουνίου 1933, γράφοντας από την Αίγινα, προς τον φίλο του, ως «ελέφτερος άνθρωπος», όπως αναφέρει, κρατά αποστάσεις και από τους φασίστες και από τους μπολσεβίκους: «Παρακαλώ και τους φασίστες και τους μπολσεβίκους να με διαγράψουν από τα τεφτέρια τους. Είναι ολότελα αντίθετο στη φύση μου ν’ ανήκω σε συμορία ή σε κοπάδι», γράφει.
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα