Αποκαλύψεων συνέχεια για τη λίστα

Αποκαλύψεων συνέχεια για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς η δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων που μεταβιβάστηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, αλλάζει τα δεδομένα.

Από τη δικογραφία προκύπτει πως τα αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ, ήταν πολλαπλά κι έγιναν από το 2009, δηλαδή πριν από την ημερομηνία παραλαβής της από τις ελληνικές αρχές, ενώ αποδεικνύεται ότι αντίγραφα άρχισαν να εκτυπώνονται από το 2009, τη στιγμή που τα αντίγραφα πολλαπλασιάζονται στις 8 Ιουλίου του 2011, όταν το στικάκι βρισκόταν στα

χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Από τη δικογραφία προκύπτουν τα εξής:

-Οι παλιότερες ημερομηνίες αντιγραφής – δημιουργίας αρχείου – όπως καταγράφεται φαίνεται ότι ξεκινούν στις 15 Απριλίου του 2009, προτού καν παραδοθεί η λίστα και το αρχείο στις ελληνικές Αρχές. Ας σημειωθεί ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει με την κυβέρνηση Καραμανλή.

-Αποθήκευση του υλικού φαίνεται ότι έχει επίσης γίνει στις 4 Αυγούστου 2010, προτού καν παραδοθεί επίσημα η λίστα και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

-Η αντιγραφή, που αφορά και τον κ. Διώτη εντοπίζεται ότι έγινε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2011, στις 2 και 3 λεπτά. Οπως αποκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που δημιουργούνταν το αντίγραφο γινόταν και η σύσκεψη με τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και σύμφωνα με τη δήλωση του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ενημερώθηκε εκείνος ή ο τότε πρωθυπουργός για τη λίστα ή για οποιονδήποτε εν εξελίξει έλεγχο των καταθετών.

-Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές ώρες στις στήλες «τελευταία αποθήκευση» και «Ημερομηνία τροποποίησης» από το οποίο φαίνεται ότι πιθανόν τα αρχεία να έχουν ανοιχτεί και κλειστεί αλλά πιθανόν να έχουν τροποποιηθεί χωρίς να έχουν σωθεί.

Ο Βαξεβάνης έπεσε «μέσα»

Η δικογραφία είναι παρόμοια με τα όσα είχε αποκαλύψει Κώστας Βαξεβάνης στο HOT DOC την προηγούμενη εβδομάδα. Στο δημοσίευμα εκείνο ο δημοσιογράφος υποστήριζε ότι ο έλεγχος που έγινε από ειδικό πραγματογνώμονα τόσο στο ίδιο το στικάκι που έχει στην κατοχή του όσο και στα 2.059 μεμονωμένα αρχεία Excel που περιέχει αυτό, έδειξε ότι τα αρχεία πρωτοδημιουργήθηκαν σε μορφή Excel στις 15 Απριλίου 2009 ημερομηνία που «δείχνει» και η δικογραφία.

Όπως υποστήριζε το δημοσίευμα Βαξεβάνη, οι πληροφορίες (με τα δεδομένα) που διατηρούν τα ίδια αρχεία Excel έδειχναν ότι αυτά τυπώθηκαν σε δύο μαζικές «εκτυπώσεις» στις 13 Οκτωβρίου 2009: «Τα πρώτα 515 αρχεία σε έναν εκτυπωτή Ricoh και μετά τα υπόλοιπα 1544 αρχεία μετασχηματίστηκαν σε μορφή PDF. Όπως γράφει, αυτό δείχνει ότι πιθανότατα οι Γάλλοι δημιουργοί των αρχείων Excel τα τύπωσαν πριν τα παραδώσουν στην Ελλάδα.» Παρόμοιο στοιχείο υπάρχει και στη δικογραφία. Αυτό δείχνει ότι τα αρχεία με τις καταθέσεις των Ελλήνων της HSBC τυπώθηκαν πριν από την ως τώρα γνωστή ημερομηνία έλευσής τους στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα