Αδιευκρίνιστη συμφωνία, αδιευκρίνιστες συνέπειες

Συμφωνούν να διαφωνούν Κύπρος- Τρόικα

Σφίγγει η θηλιά γύρο από την Κύπρο, καθώς παρά τις ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων και τις κοινωνικές εντάσεις εντός και εκτός Κύπρου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραμένουν άκαμπτοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερο

στέλεχος της Κυπριακής πλευράς, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, “Δεν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας με την τρόικα“.

Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις»

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της Τρόικα. Η συνάντηση ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και κράτησε αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ορίστηκε για τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα διακόπηκαν για δύο περίπου ώρες με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Μιχάλης Σαρρής, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κούρεμα της τράπεζας Κύπρου, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί το βράδυ στη Βουλή.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι τα πράγματα πάνε καλά ωστόσο υπάρχουν δύο με τρία αγκάθια και ελπίζει να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι τα προβλήματα και τι συνέπειες μπορεί να έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο,ήταν κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Τα σενάρια στο τραπέζι των συζητήσεων

Σύμφωνα με το sigmalive, δύο σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι»

-Συνεισφορά ύψους 25% από 100.000 και άνω από τις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

-11% σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τις καταθέσεις από 100.000 και άνω

Keywords
Τυχαία Θέματα