Xωρίς τον ΣΕΒ η συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων δίνει η απόφαση του ΣΕΒ να μην υπογράψει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προτείνοντας αντ’ αυτής ένα «Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών».

Βασική θέση του ΣΕΒ είναι ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής

Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Σε αυτό το «Πρωτόκολλο» θα υπήρχε ενσωματωμένο και το επίδομα γάμου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων είχαν διακοπεί προσωρινά, καθώς ο ΣΕΒ θέλει να μην υπάρχει γραπτώς στην ΕΓΣΣΕ το επίδομα 10%.

ΠΑΣΟΚ: «Απαράδεκτος ο ΣΕΒ»

Ως «αναμφισβήτητα θετικό γεγονός» αποτιμά το ΠΑΣΟΚ την σημερινή συμφωνία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών Οργανώσεων ΓΣΕΒΕ/ΕΣΕΕ/ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απαράδεκτη» την άρνηση του ΣΕΒ να τη συνυπογράψει και καλώντας τον να αναθεωρήσει αυτή του τη στάση.
Συγκεκρκιμένα, σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η συμφωνία αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό γεγονός», σημειώνοντας ότι «μέσα σε δύσκολες για τη χώρα και την οικονομία συνθήκες, η νέα ΕΓΣΣΕ δημιουργεί ασφάλεια δικαίου στους εργαζομένους για σημαντικά οικονομικά θέματα (όπως το επίδομα γάμου) και κατοχυρώνει σειρά θεσμικών θεμάτων στο εργασιακό τους καθεστώς».
«Θεωρούμε ως απαράδεκτη την άρνηση του ΣΕΒ να συνυπογράψει την Σύμβαση» συνεχίζει η κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πράξη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις χθεσινές μεγαλόστομες διακηρύξεις του προέδρου του, οι οποίες ως αποδεικνύεται στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου».
Επιπλέον, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΕΒ «να αναλογιστεί ότι η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σε κρίσιμες φάσεις πρόσωπα και φορείς και να αναθεωρήσει τη στάση του συνυπογράφοντας την ΕΓΣΣΕ».
Η εκπρόσωπος του Κινήματος υποστήριξε ακόμη ότι «ανάλογο κλίμα συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων, πρέπει να επικρατήσει και στον διάλογο για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ώστε να επικρατήσει κλίμα συνέργειας και συνεννόησης στην οικονομία και την κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα