To ΤΑΙΠΕΔ επιστρέφει στον…. Στουρνάρα!

Η Τρόικα κέρδισε κι αυτή τη μάχη. Οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες και προσωπικές συναντήσεις με μεγάλους επενδυτές για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα αναβαθμιστούν.

Ο συντονισμός ωστόσο, η εποπτεία και ο άμεσος έλεγχος της πορείας των αποκρατικοποιήσεων, φεύγουν από τους συμβούλους του Μεγάρου Μαξίμου κι επιστρέφουν στον…βασικό μέτοχο του ΤΑΙΠΕΔ, τον κάτοχο του 100% των μετοχών του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Έτσι

θα ικανοποιηθεί η απαίτηση της Τρόικας για θεσμική αυτονόμηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, ώστε να επιταχυνθεί το έργο της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί η έδρα του Ταμείου στο εξωτερικό…

Το πραγματικό πρόβλημα ωστόσο , για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, εντοπίζεται στην… «απροθυμία» ορισμένων υπουργών να υλοποιήσουν τις προαπαιτούμενες διοικητικές παρεμβάσεις.

Χωρίς την άμεση εποπτεία και πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι πολλοί υπουργοί θα επιδείξουν …«μεταρρυθμιστική κόπωση» …

Η εποπτεία του έργου των υπουργών είναι δουλειά του Πρωθυπουργού.

Η δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ είναι όμως εξαιρετικά τεχνική, τόσο στην προετοιμασία όσο και στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που η κυβέρνηση αναθέτει στο Ταμείο.

Στο τελικό στάδιο η Βουλή θα εγκρίνει όπως πάντα την εγκυρότητα και την σκοπιμότητα των συμβάσεων που συνάπτει το ΤΑΙΠΕΔ. Στην πορεία όμως της προετοιμασίας των διαγωνισμών, των διαπραγματεύσεων και της ολοκλήρωσης των συμφωνιών οι πολιτικές παρεμβάσεις μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αναθέτει στο ΤΑΙΠΕΔ συγκεκριμένα έργα, το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει και υλοποιεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τις συμβάσεις και η Βουλή στο τέλος επικυρώνει ή απορρίπτει. Αυτή θα είναι στο εξής η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων…

Ο στόχος των εσόδων για το 2014 από τις αποκρατικοποιήσεις αγγίζει το δυσθεώρητο(;) ύψος των 4 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα απ’ ό,τι το 2013.

Eίναι προφανές ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται με τις συνήθεις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που έχουν τηρηθεί μέχρι σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ και πλέον απαιτούνται άλλου είδους κινήσεις άλλου είδους ρυθμοί και διαδικασίες….

The post To ΤΑΙΠΕΔ επιστρέφει στον…. Στουρνάρα! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα