Tο χρέος δύναται να μειωθεί κάτω του 120% το 2020

Την εκταμίευση ενός δυνητικά ενάρετου κύκλου σηματοδοτεί η εκταμίευση των χρηματοδοτικών πόρων προς την Ελλάδα, εκτιμά η Alpha Bank, η οποία επισημαίνει πως η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία θα προκαλέσει εισροές κεφαλαίων. Ενώ χαρακτηρίζει ως πλήγμα για τη ρευστότητα της οικονομίας ο τρόπος επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφεραν αναλυτές στο τελευταίο δελτίο της τράπεζας,

η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία θα προκαλέσει εισροές κεφαλαίων και θα αμβλύνει τη στενότητα ρευστότητας, με έναρξη τη σταδιακή επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να τονωθεί ακόμα ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη σε σημείο η οικονομία αρχίσει και πάλι να ομαλοποιείται και η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα της κρίσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα στις προοπτικές βελτίωσης της ρευστότητας στην οικονομία, σε μια συγκυρία που η διαμόρφωση καλού οικονομικού κλίματος απαιτεί την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων», ενώ η «αφαίμαξη των όποιων πενιχρών διαθεσίμων διατηρούν οι τράπεζες προς τον σκοπό χρηματοδότησης του δημοσίου, στερεί πολύτιμη δυνητική ρευστότητα από την οικονομία και αντιστρατεύεται τον αναπτυξιακό χαρακτήρα άλλων μέτρων της οικονομικής πολιτικής. Και, βεβαίως, η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών δεν είναι ανεξάντλητη».

Κατά τα πλαίσια της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το Eurogroup, ενέκρινε την εκταμίευση πόρων ύψους € 49,1 δισ. από το EFSF εκ των οποίων € 34,3 δισ. θα δοθούν τις επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα εντός του 1ου 3μηνου 2013. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν €3,4 δισ. προερχόμενα από το ΔΝΤ, με το σύνολο των εκταμιευμένων πόρων να ανέρχεται σε € 52,5 δισ.

Από τα € 34,3 δισ., τα € 11,3 δισ. αφορούν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισπράξει € 23,2 δισ., εκ των οποίων € 16,0 δισ. άμεσα και € 7,2 δισ. τον Ιανουάριο 2013.

Τέλος, στο δημόσιο θα εισρεύσουν € 7 δισ. άμεσα (με ένα μεγάλο μέρος να κατευθύνεται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου) και € 11 δισ. στο 1ο 3μηνο 2013 σε τρείς δόσεις στην βάση λήψης προαπαιτούμενων μέτρων.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, και με ελαφρά ευνοϊκότερες προβλέψεις από αυτές που χρησιμοποιεί η Τρόικα, όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας στην περίοδο 2013-2020, το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να μειωθεί σε επίπεδα πολύ κατώτερα του 120% του ΑΕΠ το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα