Spiegel: «Η Γερμανία χρωστά 162 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για πολεμικές αποζημιώσεις»

«Όσα μας χρωστά η Γερμανία», είναι ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel, που αναδημοσίευσε από το κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας «Το Βήμα». Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά

την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτη Καρακούση, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτηρίων.

Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Το Spiegel αναφέρει ότι το άρθρο δεν καταγράφει συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Έτσι λοιπόν προκύπτει ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 162 δισ ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων. Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και θεωρεί ότι ενδεχομένως να αποτελούσε «αγκάθι» μεταξύ των σχέσεων των δυο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα